Az MNB feljelentést tesz a DK-s Varju László bankbetétes sajtótájékoztatója miatt

Az MNB feljelentést tesz a DK-s Varju László bankbetétes sajtótájékoztatója miatt

Varju László (Fotó: Varju László / DK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lakossági bankbetéteket érintő híresztelések miatt indulhatott rendőrségi eljárás. Az MNB cáfolja a híresztelések valóságtartalmát, és maga is jogi lépéseket ígért, miután a DK-s Varju László sajtótájékoztatót szentelt az ügynek. Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője összefüggést lát a terjedő üzenetek és ellenzéki képviselőtársa sajtótájékoztatójának témája között, és azt is feljelentéssel fenyegette, aki beszámol a DK-s politikus sajtóeseményéről. Az ügy hátterében Matolcsy György hétfői, nagy visszahangot kiváltó beszéde áll.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi lépéseket tesz Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének mai sajtótájékoztatója miatt, amelyet „(...) az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére” címmel hirdetett meg. A jegybank szerint ugyanis a politikus Matolcsy György MNB-elnök a Parlament Gazdasági Bizottsága előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. Emellett felszólította a pártot, hogy a politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

A jegybank Matolcsy hétfői beszédére utalt. Ennek több részletét idézte azóta a sajtó, az MNB-elnök főként a kormány gazdaságpolitikáját ért kritikai megjegyzései okán. A beszámolóban azonban a 444.hu és az N1 internetes televízió szerint másról is beszélt. Egy pontban például a jegybankelnök úgy fogalmazott: „20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon. Ebből olyan 8000-8500 milliárd forint van nem látható párnákban, és nem tudom, dobozokban otthon. És 12 ezer milliárd forint van látra szóló betétben a bankoknál. Ezt a 20 ezer milliárd forintot, ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció. Ezt föl lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezer milliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra”.

Időközben olyan SMS-ben és a közösségi oldalakon elküldött üzenetek is terjedni kezdtek a Magyar Nemzet néven megjelenő lap szerint, amelyek arra biztatják az embereket, hogy vegyék ki a pénzüket a bankokból: „Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert „a gazemberek ellopják” – írta a lap. Arról is beszámoltak, hogy információik szerint a rendőrség rémhírterjesztés miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője az SMS-ek és Varju László mára meghirdetett sajtótájékozóját összekötve közleményben helyezett kilátásba büntetőeljárást Varju Lászlóval szemben. A fideszes politikus ugyanezzel fenyegetett meg minden sajtóterméket, amelyik beszámol ellenzéki képviselőtársa sajtótájékoztatójáról. – Szeretném világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is – írta. Kijelentette továbbá: ez esetben még a mai napon kezdeményezi Varju László valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását, mert a DK képviselője egy „vörös vonalat” lép át. Időközben egyébként Varju az interneten megtartotta a beharangozott tájékoztatóját.

Mindenesetre a jegybank közleménye kitért a kereskedelmi bankok helyzetére is. Az MNB novemberi stabilitási jelentése szerint a hazai bankrendszer „ma robosztus tőketartalékkal, jelentős bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik. Az MNB számításai és stresszteszt adatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején” – fogalmaztak.