Beoltották a budapesti fürdők dolgozóit, a gyógyszolgáltatások március közepétől indulhatnak

Beoltották a budapesti fürdők dolgozóit,  a gyógyszolgáltatások március közepétől indulhatnak

A koronavírus miatt zárva tartó Szent Gellért Gyógyfürdő 2020. július 15-én (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 200 dolgozóját olttatta be február 19-én a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák a gyógyászati egységeket – adta hírül a Telex.hu. Korábban a Magyar Hang is írt arról: a dolgozók beoltása után indulhatnak el a gyógyszolgáltatások márciusban, ez azonban nem jelenti, hogy fürdőzésre is lehetőség lesz.

Ezt azért tehették meg, mert a cég valamennyi dolgozója egészségügyi dolgozónak számít. A Magyar Hang a hét végén írt arról: hamarosan csoportosan kaphatják meg a vakcinát a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. dolgozói.

Erre azért van lehetőség, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos állásfoglalása szerint is egészségügyi dolgozónak minősülnek az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosult fürdők dolgozói.

Ahogy korábban Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. dolgozói.vezérigazgatója a Magyar Hangnak elmondta: arról is állásfoglalás született, hogy az egyébként kormányrendeletben engedélyezett gyógyszolgáltatásokat csak akkor nyújthatják a fürdők, ha a munkáltató nyilatkozik arról, hogy a munkavállalók egészségesek. Mivel ez utóbbi Szűts Ildikó szerint még rendszeres tesztelés mellett sem garantálható száz százalékig, és a fertőzésszám is magas volt a téli időszakban, a budapesti fürdők nem nyújtottak gyógyszolgáltatást a lezárás ideje alatt. A beoltott munkatársak részvévtelével március 16-tól indulhatnak újra a gyógyszolgáltatások.

Szűts Ildikó a Magyar Hangnak azt is elmondta: gyógyvizes fürdőre ekkor még nem lesz lehetőség, csak olyan gyógyszolgáltatásokra, mint például a gyógymasszázs és a gyógytorna.

Hozzátette a Telexnek azt is, hogy annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg úgy csökkentik, hogy időpontot kell foglalni, a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik majd az osztrák példát; Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik.

A magyarországi fürdők helyzete a három hónapja tartó lezárás után egyre nehezebb, miután a koronavírus miatti lezárások után a tavalyi évben országos átlagban csak a fele teljesült az előző évi bevételekiknek. A Magyar Fürdőszövetség ezért újraindítási tervében az eddiginél több segítséget kért a kormánytól.