Vizespalackokból kezdték el feltölteni a Velencei-tavat

Vizespalackokból kezdték el feltölteni a Velencei-tavat

Civil tüntetők vizet öntenek a Velencei-tó vízébe Gárdonyban 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Töltsd a tavat, ne siránkozz! címmel demonstrációt tartottak szombaton civilek a gárdonyi Holdfény strandon. Ott, ahol évtizedekig csobbantak a helyiek, de a tó közelmúltban zajlott partfelújítása óta tilos a fürdőzés. És ahol az önkormányzat közleménye szerint a „tiltott fürdőzés” szabálysértési tényállásnak minősül, melynek elkövetése miatt 5 ezer forinttól 50 ezer forintig, 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén 70 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.

A mostani tüntetést a tó partján először rendezett demonstráció egyéves évfordulójára időzítették a szervezők, a Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport tagjai. Körülbelül 50-100 ember gyűlt össze a gárdonyi Holdfény Strandon. Vas Péter főszervező az elmúlt egy évet értékelő beszédében elmondta, túl sok eredményre nem számítottak, egy dologra viszont igen, hogy a polgármester ideges lesz tőlük. A tó pillanatnyi helyzetét értékelve arról beszélt, hogy száraz tónak nedves partját nehéz lesz eladni vállalkozóknak. Ezzel arra utalt, hogy a városvezető több vízparti telket is át akar minősíttetni, hogy el lehessen adni azokat.

A Holdfény strandon pillanatnyilag tilos fürdőzni, ami, mint az egyik hozzászóló megemlítette, azért is érdekes, mert nagy honlapok még mindig a kisgyerekes családok strandjaként hirdetik. Ehhez képest a demonstráció idején is közterületesek voltak a parton, hogy kiparancsolják az embereket a vízből.

Egy másik szónok, egy vízépítő mérnök arról beszélt, hogy tíz adatigénylést küldött el a tó partfalának felújításával kapcsolatban, de csak egy választ kapott. Ebben a költségeket nem nevezték meg tételesen, csak egy főösszesítést küldtek, amely szerint az előkészítő tervezés és építés 12,5 milliárd forint volt. Azt is megtudta, hogy tájékoztatásra 66,5 millió forintot költöttek, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az emberek e-mailben küldhették el véleményüket az önkormányzatnak. A civileknek azt is sikerült megtudniuk, hogy a partfalat alkotó köveket a tardosi kőbánya szállította 10 ezer tonna mennyiségben. Arra a kérdésre, hogy mindez mennyibe került, nem válaszoltak a hatóságok.

Egy másik szónok felvetette, miért kellett megemelni a partszakaszt 40 centiméterrel, miközben ma, szombaton 84 centiméter volt a vízállás, a normális pedig 160 lenne. A kérdésre a válasz annyi volt, hogy a partfal megemelésére az üzemeltetési szabályok miatt volt szükség.

A demonstráción felhívták a megjelentek figyelmét, hogy a település helyi építési szabályzatának változását augusztus 8-ig lehet véleményezni a polgármesteri hivatalnál. Elhangzott az is, több év lesz, mire megoldódik a tó vízszintjének pótlása, ezért a civilek némi iróniával maguk kezdtek ehhez hozzá. A demonstráció zárásaként a magukkal hozott vizes palackokból néhány liternyi vizet beleöntötték a tóba.

A Velencei-tavon – a júniusi után – múlt hétvégén újabb halpusztulás volt, ráadásul a vízminőség is annyira megromlott, hogy a hatóságok négy strandot is bezártak néhány napra. A tó kritikusan alacsony vízszintjének pótlási lehetőségeit a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) vizsgálja. Az esetleges vízpóló rendszerek és vízbázisok számba vétele megtörtént. A megvalósítás (elvi) műszaki lehetőségei a következők: 

1: Vízpótlás a Rákhegyi karszt vízaknából

2: Fehérvárcsurgói-tározó többlet készletének átvezetése

3: Velencei-tó jelenlegi vízpótló rendszerének optimalizálása

A tó víz utánpótlásával kapcsolatos legfrissebb hír szerint már a kormány előtt van az az előterjesztés, amely a Velencei-tó problémájára próbál komplex megoldást találni. Szerdán volt a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs előtt a kormányelőterjesztés – nyilatkozta a Pecaverzum megkeresésére Tessely Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő, az előterjesztés készítője. Innentől kezdve a kormányon múlik, hogy milyen döntést hoz – mondta. Hozzátette: a kormányelőterjesztések nem nyilvánosak, így annak tartalmával kapcsolatban nem nyilatkozhat, azonban, amint döntés születik, arról a Magyar Közlönyben jelenik majd meg tájékoztató.

Tavaly augusztus elsején mintegy 150-en tüntettek Agárd-Gárdonyban, a velencei-tavi Popstrand mellett azért, hogy ne építsék be a település partszakaszait. Mint akkor megírtuk, az ügy előzménye, hogy Tóth István fideszes polgármester a veszélyhelyzet miatt különleges felhatalmazását felhasználva eladott csaknem 3 ezer négyzetméter területet a tóparton, egyben kezdeményezte, hogy annak beépíthetőségét módosítsák.

A tüntetők petícióval tiltakoztak a tervezett lépések ellen, és ennek részeként követelték, hogy az önkormányzat a tóparttól számított 30 méteres sávban semmilyen épület építését ne engedélyezze, helyette építsen ki a parton sétányokat és biztosítson fürdőhelyeket. Azt is követelték, hogy a fizetős strandokon – a korábbi rendnek megfelelően – tegyék lehetővé a szabad bejárást 18 órától kezdődően, és ne zárják le azok partjait a közösség elől éjszakára.

Hogy a civileknek az elmúlt évben milyen sikerekkel és kudarcokkal kellett szembenézniük, arról a Magyar Hang első augusztusi lapszámában részletes anyagot olvashatnak.