Continental: tájékoztattuk előre a kormányt, hogy lesznek elbocsátások

Continental: tájékoztattuk előre a kormányt, hogy lesznek elbocsátások

A Continental zászlói (Fotó: continental.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerették volna elkerülni ezt a lépést, de végül kénytelenek voltak a létszám további csökkentéséről dönteni – közölte lapunk megkeresésére a One One Kommunikáció kommunikációs tanácsadója, a Continental sajtóügyeiben eljáró Kovács-Vass Réka. Arra voltunk kíváncsiak, miért döntöttek a több mint száz ember elküldéséről, és mit gondolnak a napokban a céget ért kritikákról. Lázár János ugyanis azt mondta, a Continental becsapta az államot és munkavállalóit is, amikor az állami támogatás felvétele ellenére dolgozókat bocsátott el. Gulyás Gergely pedig a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, a kormány támogatásának az volt a feltétele, hogy őrizzék meg a dolgozók számát. A miniszter kérdésesnek tartja, erre tudnak-e garanciát adni a jövőben.

A Continental lapunkat arról tájékoztatta, hogy a hétfői bejelentés előtt részletesen beavatták a kormányt a várható intézkedésekbe. A Continental szerződéses és stratégiai partnere a magyar kormánynak, így emiatt is szükségesnek tartották a lépést. A hétfői bejelentés előtti tájékoztatást megtették a makói polgármester irányába is. A kormány tájékoztatása és a hétfői bejelentés során is hangsúlyozták, nem tervezik bezárni a makói gyárat, viszont szükségét látják bizonyos intézkedéseknek a fennmaradás érdekében. A cég válasza szerint 140 főt küldtek el, főként kölcsönzött munkaerőt.

– A makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. a térség meghatározó gazdasági szereplőjeként, és felelős munkáltatóként tisztességes magatartást folytat a működése során, így ebben a nehéz helyzetben is. A makói gyárhoz kapcsolódó, 2016-ban megítélt állami támogatás részeként vállalt kötelezettségeinket eddig teljesítettük, a következő évekre vonatkozóan pedig már korábban felkerestük a kormány illetékes intézményét, hogy jelezzük, veszélyben látjuk a létszámvállalás teljesítését. Ennek a legfőbb oka, hogy a beruházástámogatási szerződés 2018-as aláírása óta jelentősen megváltozott az üzleti környezet. A támogatási szerződés részleteit jelenleg közösen vizsgáljuk a kormányzati partnerünkkel – tájékoztatta lapunkat a Continental.

Mint írták, tisztességes gazdasági szereplőként vállalják, hogy amennyiben nem tudják a támogatáshoz kapcsolódó jövőbeni kötelezettségeket teljesíteni, úgy a támogatás megfelelő összegét visszafizetik a magyar állam részére. Egyelőre több forgatókönyvet, lehetséges lépést mérlegelnek, de az eredménytől függetlenül minden állami szabályozásnak meg fognak felelni, és arról az összes érintett felet transzparensen tájékoztatják – tették hozzá.

– A Makón kiemelten nehéz gazdasági helyzet és a rendkívül problémás középtávú kilátások ellenére sem szeretnénk bezárni a gyárat, a munkahelyek nagy részét a súlyos pénzügyi veszteségek ellenére is megtartjuk. Makón a vállalatunk többi egységéhez képest speciális a helyzet, hiszen a minden piaci szereplőt érintő félvezető hiány és iparági transzformáció mellett az egységet a kimagasló arányú dízel- termékportfólió körülményei is visszavetik. Mindeközben folyamatosan azon dolgozik a makói menedzsment a munkatársainkkal közösen, hogy három év után ismét érkezzenek új projektek az üzembe, hiszen ez a feltétele a fenntartható működésnek és a munkahelyek megőrzésének – közölte lapunkkal a Continental.