Direkt36: tisztában van azzal a belügy, milyen súlyos a helyzet a kórházi fertőzések terén

Direkt36: tisztában van azzal a belügy, milyen súlyos a helyzet a kórházi fertőzések terén

Infúzió. Képünk csak illusztráció (Fotó: Marcelo Leal / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Direkt36 birtokába került belügyminisztériumi dokumentum szerint a kórházi fertőzések gyakorisága növekszik Magyarországon, és „humánerőforrás krízis” tapasztalható az egészségügyi ellátórendszerben – írja a Telex.

A Direkt36 által közzétett cikksorozat és dokumentumfilm a magyarországi kórházi fertőzések romló helyzetével foglalkozott, a hazai egészségügyi létesítmények azonban sorra adtak ki olyan nyilatkozatot, mellyel ezt próbálják cáfolni: a Belügyminisztérium például kijelentette, hogy Magyarország európai összehasonlításban jól teljesít ezen a területen. Rétvári Bence is nemrég azt válaszolta Gurmai Zita MSZP-s képviselő kérdésére, hogy  senki semmilyen adatot nem titkol, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adataira hivatkozva állította, hogy Magyarország jól teljesít a kórházi fertőzések megelőzésében. Az oknyomozó portál birtokába került azonban egy belső minisztériumi dokumentum, amelyben az állt, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága egyre nő és „kedvezőtlen tendenciát jelez”, az egészségügyi ellátórendszerben pedig „humánerőforrás krízis” tapasztalható. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által összeállított dokumentum egyrészt tartalmaz egy helyzetjelentést, másrészt szerepelnek benne intézkedési javaslatok is a probléma kezelésére. A terveket ismeri és támogatja a dokumentumot augusztus 28-án aláíró Pintér Sándor belügyminiszer is. A dokumentum készítői elismerik, hogy az egészségügyi vezetés eddig nem vizsgálta, hogy országos szinten az egyes kórházakban miként alakul a fertőzések előfordulása.  „Az adatok országos monitorozása nem megoldott. Egy ilyen országos adatbázis objektív képet biztosítana az infekciókontroll intézményi és országos szintjéről” – írták.

A kiszivárgott irat a legfontosabb teendők közé sorolja, hogy az egészségügyi vezetők segítsék az infekciókontroll-programot, illetve, hogy a szakemberek gyűjtsék és elemezzék az antibiotikumfogyasztási adatokat. Arról is írnak, hogy fontos lenne a szakemberhiány feloldása, az infekciókontroll és antibiotikum alkalmazásával kapcsolatos oktatás megerősítése és az elsajátított ismeretek ellenőrzése is. A dokumentum szerint még akkor is növelni kell a tesztek számát, ha ezzel még riasztóbb kép alakul ki. „Az ellátottak érdeke a minél nagyobb számú mintavételezés, még abban az esetben is, ha ez nagy számban növeli a fertőzések számát és ezzel rontja a hazai statisztikát” – áll az iratban. A Direkt36 megkérdezte a Belügyminisztériumtól, hogy terveznek-e hosszabb távú vagy nagyobb költségvetésű programokat is indítani, de nem kaptak választ.