Eddig valamivel több mint hétezren igényeltek adatot a pedofil-nyilvántartásból

Eddig valamivel több mint hétezren igényeltek adatot a pedofil-nyilvántartásból

Képünk illusztráció! Gyermekbántalmazás (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február elseje óta kereshetnek rá arra az aggódó szülők, hogy a gyermekük közelében lévő felnőttek bármelyike szerepel-e az állami pedofil-nyilvántartásban. Alig egy év elteltével a Telex rákérdezett az adatokra: ebből kiderül, hogy a rendszer első napjaiban közel ötezer adatigénylés érkezett a Belügyminisztériumhoz, de azóta általában havi 100 és 200 között mozog a kérelmek száma.

Február 1-je és november 22. között összesen 7 134 adatigénylést adtak be, aminek szigorú szabályai vannak: kifejezetten a szülők ellenőrizhetik, hogy gyermekük gyanakvásra okot adó tanára, bébiszittere, edzője vagy akár csak a szomszéd szerepel-e a nyilvántartásban, csak úgy, kíváncsiságból nem lehet kutakodni benne.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból indított vizsgálatot egy ügyben. A portálnak ugyan nem részletezték, de valószínűleg arról az esetről lehet szó, amikor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valaki videóra vette és a Youtube-ra feltöltötte a lekérdezés folyamatát. Ismerősének a személyes adatait, valamint az elkövetett bűncselekmény tartalmát és adatait végig látni lehetett. A 29 éves elkövető ügye vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségen van.

A pedofil adatbázis indulásáról ITT írtunk részletesebben: