Egységben Magyarországért: Kiállunk a tanárok mellett!

Egységben Magyarországért: Kiállunk a tanárok mellett!

Ellenzéki sajtótájékoztató a pedagógusok sztrájkja után (Képernyőfelvétel: Márki Zay Péter / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki összefogás pártjainak képviselői sajtótájékoztatón álltak ki a hétfő reggeli pedagógussztrájk mellett. A megszólalók mindegyike szolidaritásáról biztosította a sztrájkolókat, jogosnak tartotta a munkabeszüntetést, mert a kormány nem teljesítette ígéreteit, ezzel szemben minden eszközt megragadott, hogy elrettentse a tanárokat a sztrájktól. Arról is biztosították a pedagógusokat, hogy az április győzelem után alapjaiban változtatják meg az oktatási rendszert, nagyobb szabadságot adnak és kisebb terheket raknak a tanárok és a diákok vállára.

Csányi Tamás, a Jobbik oktatáspolitikusa, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy hiába kérték már tavaly októberben a béremelést, a kormány nem teljesítette a kérést. Az új kormány megalakulása után a bérek fejlesztésével is el fogják ismerni a pedagógusok teljesítményét: négy év alatt 50 százalékkal emelik majd a béreket. Ahol pedig nagy a lemaradás, kevés a pedagógus, ott bérlakásprogrammal segítik a tanárok munkáját.

Erőss Gábor oktatáspolitikus, a Párbeszéd józsefvárosi alpolgármestere elmondta, április után megszüntetik a Klebelsberg Központot, visszaadják az önrendelkezést a helyi közösségeknek, az oktatásban pedig külön figyelnek arra, hogy ne kövessék el ismét azokat a hibákat, amelyek a 2010 előtti rendszerben megvoltak. Jó példaként említette a józsefvárosi óvodáknál általuk bevezetett rendszert, ahol angol nyelv oktatást és már programokat biztosítanak, hogy biztosítsák az esélyegyenlőséget.

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és oktatáspolitikusa, arról beszélt, már ismerik, hogyan viszonyul a magyar kormány a munkavállalói jogokhoz. Jelentősen visszavágta a jogokat, majd az érdekeik mellett kiállókat megfenyegette. Szerencsére ez nem rettentette el a pedagógusokat a sztrájktól. Arról is beszélt, hogy a kormányváltást követően nagyobb lesz az önállóság, szabad lesz a tankönyvválasztás, egyszerűbb és kevésbé megterhelő lesz a tanterv tanárnak és diáknak egyaránt.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa kiemelte, amíg volt oktatási minisztérium addig figyelembe vették a pedagógusok véleményét, amit a mostani kormány nem tesz meg. Ez tiszteletlenséget jelent. Aki pedig tiszteletlen a pedagógusokkal, az egyben a diákokkal és szüleikkel is tiszteletlen. Ahhoz, hogy ennek véget lehessen vetni, önálló oktatási tárcára van szükség.

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese áprilist követően csökkenő terhelést, a fölösleges adminisztráció jelentős mérséklését ígérte. Arról is beszélt, hogy az iskolán belül sajnálatosan növekvő erőszakot nem börtönőrökkel, hanem valódi pedagógiai programmal lehet csökkenteni.

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, volt szocialista oktatási miniszter abban látja a mostani helyzet okát, hogy a kormány több munka fejében több bért ígért, de ígéretét nem teljesítette. Méltányosnak nevezte a cserben hagyott pedagógusok követeléseit, illetve arról is beszélt, egyre nagyobb a magyar oktatás lemaradása. Ezért kormány és rendszerváltásra van szükség, amelyet követően jobb lesz a tanárnak, a diáknak és az országnak is.

A kormánypárt szerint sztrájk = baloldali kampányakció

A Fidesz hétfőn délután reagált az ellenzéki pártok sajtótájékoztatójára. – A mai pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója. A választás közeledtével már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat, amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust, és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket – állították.

Címkék: Klik, pedagógus, sztrájk