Eldől: Jakab Péter vagy Stummer János

Eldől: Jakab Péter vagy Stummer János

A Jobbik elnöksége (Fotó: Jakab Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónappal az ellenzék számára kudarccal végződött országgyűlési választás után a Jobbikban véleményt mondhatnak arról, hogy a jelenlegi pártelnök, Jakab Péter folytassa-e a munkát. A párt ugyanis szombaton tisztújítást tart.

A Jobbik szabályzatai alapján hivatalos elnökjelölt az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl. Három személy írta meg szándéknyilatkozatát, közülük Jakab Péter és Stummer János támogatottsága lépte át a szükséges jelölési szintet. Jakab Pétert a Jobbik szervezetek csaknem 80, Stummer Jánost az alapszervezetek alig több mint 20 százaléka támogatta indulási szándékában. Nagy Rudolf kevesebb mint fél százalékos támogatottsága miatt nem lehet versenyben.

A Magyar Hang információi szerint a Jobbikon belül bőven okozott feszültséget az újabb választási bukási, ahogyan az is, hogy a pártot egyre inkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció mellett emlegetik. Azt is felrótták többen a vezetésnek, ahogyan már a voksolás estéjén és az azt követő napokban Jakab Péter viselkedett: önkritika helyett a közös miniszterelnök-jelöltjükre, Márki-Zay Péterre hárította a felelősséget.

Ez utóbbi kapcsán szólalt meg először nyilvánosan Stummer János, aki lényegében az „agresszív kismalachoz” hasonlította a pártelnököt. Majd nyilvánosan is bejelentette, hogy elindul az elnöki székért. A politikus egyébként az elmúlt években azzal szerzett ismertséget, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát vezette, április 3-án azonban egyéniben kikapott a békéscsabai választókerületben, így nem került be az újonnan felállt parlamentbe.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Jobbik körül kirobbant, nemierőszak-kísérletről szóló botrány miként befolyásolhatja a tisztújítást. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kormányhoz közel álló Bors hozta nyilvánosságra az esetet: nemi erőszakot kísérelt meg a Jobbik egyik politikusa, korábbi polgármestere egy ököritófülpösi összejövetelen. Az áldozat az egyik alelnök, Szilágyi György élettársa. A decemberi eset miatt kedden az érintett feljelentést tett és nemrég a Jobbik belső etikai bizottsághoz is fordult, ahol megindult az eljárás. Az erőszakkal hírbe hozott politikus egyébként tagad és feljelentést tesz.

Jakab Péter a korábbi tisztújításon úgy győzött, hogy már előre jelezte, mely alelnökökkel kíván együtt dolgozni, arról hivatalosan nem beszéltek, hogy ez ezúttal is így történt-e. Mindenesetre ők ismét elindultak: Ander Balázs, Dudás Róbert, Lukács László és Z. Kárpát Dániel. Még Szilágyi György is, akivel látszólag elmérgesedett a viszony, hiszen az erőszak-kísérlet kapcsán azt állította, hogy a Jobbik elnöksége nem foglalkozott a kérdéssel. Potocskáné Kőrösi Anita ezúttal nem alelnöknek, hanem egyedüliként elnökhelyettesnek indul, az eddig a posztot betöltő Gyöngyösi Márton posztjára.

Vannak azonban további alelnök-jelöltek is: Baucsek Rajmund, Fazakas Attila, Gyüre Csaba, Kálló Gergely, Kvárik Anita, Magyar Zoltán és Salamon Gergő.

A tisztújítás nem nyilvános.