„Elfogadhatatlan, hogy ekkora tiltakozás ellenére a fejünk felett áttolják ezt a létesítményt”

„Elfogadhatatlan, hogy ekkora tiltakozás ellenére a fejünk felett áttolják ezt a létesítményt”

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a tiltakozások ellenére három éven belül megépüljön a debreceni akkumulátorgyár – mondta Hohn Krisztina, az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnapi budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. A szóvivő emlékeztetett: szombaton érkezett hír arról, hogy a CATL kínai akkumulátorgyártó cég szerint a debreceni gyár első létesítményei három éven belül elkészülnek. „Az LMP elképesztőnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy ekkora tiltakozás ellenére a fejünk felett áttolják ezt a létesítményt (...), holott láthatják, hogy határozottan tiltakoznak a helyiek a gyár megépítése ellen” – emelte ki.

Mint mondta, várják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság átengedje a népszavazási kérésüket, és így a debreceniek kinyilváníthassák, hogy nem akarnak akkumulátorgyárat. Hangsúlyozta: elvárják továbbá a Fidesztől, hogy részt vegyen az LMP által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapon, és magyarázatot adjon, „miért árulják ki hazánkat a kínai és a koreai multiknak”. Hohn Krisztina elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány nem ad érdemi választ azokra a kérdésekre, amelyeket az ellenzéki párt képviselői rendszeresen feltesznek. Ilyen például, hogy mekkora lesz ezeknek a gyáraknak a valós energia- és vízigénye, és azt miből kívánják majd biztosítani. „Sorra érkeznek a semmitmondó, általában politikai frázisokat puffogtató válaszok, amelyekben semmilyen konkrét tény nem olvasható” – emelte ki.

Jelenleg nincs információjuk arról sem – tette hozzá –, hogy a kormány hogyan fogja kezelni az ország számára szintén nagy kockázatot jelentő elhasznált akkumulátorok és a keletkező veszélyes anyagok ártalmatlanítását. Továbbá létezik-e olyan kockázatelemzés, amely vizsgálja, hogy ez milyen víz-, energia- és területhasználattal, milyen zajszennyezéssel jár majd. „Ez a gyár nem készülhet el semmikor, sem most, sem három éven belül, sem azt követően” – hangsúlyozta, hozzátéve, az LMP ezért indította el a párt honlapján online vagy a köztereken, aktivistáinál is aláírható petícióját, amelyhez várja a lakosság csatlakozását.