Online előválasztás: „nem számítottunk ilyen korán ekkora érdeklődésre”

Online előválasztás: „nem számítottunk ilyen korán ekkora érdeklődésre”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már most 40 ezren foglaltak időpontot az ellenzéki előválasztás online előregisztrációján – mondta el lapunknak Hajdú Gergely, kampányigazgató. A voksolás lebonyolításának technikai hátterét biztosító Ahang vezetője úgy fogalmazott: „nem számítottunk ilyen korán ekkora érdeklődésre”, annál jóval többen jelezték részvételi szándékukat az előválasztáson, „mint ebben az időszakban kalkuláltunk”.

Hajdú Gergely korábbi interjúkban azt mondta, hogy optimista becslések szerint félmillió résztvevője lehet a szeptember 18-ától 26-áig tartó ellenzéki előválasztásnak, ebből pedig 100 ezer online szavazóra tippelt. Ehhez képest valóban magasnak tűnik az előregisztráción jelentkező 40 ezres szám.

De mi is az az előregisztráció?

Tulajdonképpen ez egyfajta gyorsítás, tehermentesítése az online lebonyolítást végző aktivistáknak.

Maga az előválasztás szeptember 18-án, szombaton indul, és ezen, amennyiben online kívánnak szavazni, egy azonosítást követően vehetnek részt a voksolók. Az azonosítás pedig esetükben egy hosszadalmas folyamat: a voksolók fényképes igazolványuk és lakcímkártyájuk felmutatásával bejelentkeznek, megadják az adataikat és bekerülnek egy videóhívásba, ahol élő egyenes adásban az aktivisták ellenőrzik őket. Felmutatják a szavazók a fényképes igazolványukat, majd egyeztetik az adatokat és ezt követően szavazhatnak. Aki az előregisztráció során azonosította magát, ő egy linket kap, ahol bármikor voksolhat a lakcíme szerinti választókerület országgyűlési képviselőjelöltjére, és a miniszterelnökjelölt-jelöltre. Szeptember 18-ától ez már egyszerre történik majd, vagyis az azonosítás után egyből mehetnek is a szavazatok.

Több civil- és pártos aktivista is segít majd az Ahangnak, eddig 30-40 operátorral dolgoztak az azonosításokon, innentől kezdve viszont már 60-100 körüli aktivista fogadja majd videóhívásokat. (A személyes szavazás esetében természetesen nincs szükség előzetes azonosításra.)

Hajdú Gergely érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy semmilyen tendenciát nem láttak kirajzolódni az online előregisztráció során, tehát sem a fiatalok, sem a külföldön élő, de lakcímkártyájukat megtartó magyar állampolgárok sem voltak felülreprezentálva a jelentkezők között. A kampányigazgató szerint teljesen heterogén a regisztrálók életkori és lakcím szerinti eloszlása.

Civilek és pártaktivisták vegyesen

Idáig mindössze egy emberről feltételezték, hogy „trollkodásból, időhúzásból” regisztrált az előválasztásra. És ugyan Hajdú Gergely szerint „nehéz garantálni”, hogy az offline szavazásnál a kormánypártok ne próbáljanak meg rászervezni az előválasztásra és esetlegesen egy gyengébb jelöltet segítsenek meg a voksolás befolyásolásával; nem hiszi, hogy ez tömeges jelenség lesz. – Bárki leszavazhat, aki rendelkezik a megfelelő papírokkal és kitölti a kötelező értéknyilatkozatot, de úgy gondolom, hogy erről a jelenségről a pártok többet tudnak, nekik lehet minderről helyben információjuk – mondta.

Ismert, a Mátészalkai központú, 5-ös számú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetben egy hangfelvétel is született arról, ahogyan a pártját azóta elhagyó DK-s aktivista arról beszélt, hogy a kormánypárt arra kéri a szimpatizánsait, szavazzanak a helyben a DK által is támogatott MSZP-s jelöltre.

Azt viszont már garantálja a kampányigazgató, hogy az nem fordulhat elő, hogy valaki egyszerre leszavazzon on- és offline: mindkét esetben ugyanis QR-kóddal ügyelnek arra, hogy egy személy, csak egyszer voksoljon. Így maguk az ellenzéki pártok sem tudnak majd trükközni, ugyanis QR-kódokat a számlálás során is ellenőrzik majd, és ha olyat találtak, amit nem az Ahang rendszere bocsátott ki, az automatikusan érvénytelen szavazatnak minősül majd.

A szavazósátrakban egyébként vegyesen lesznek civil önkéntesek és pártaktivisták, utóbbiakból úgy, hogy „két ellenérdekelt” politikai erő is képviseltesse magát, hogy egymást is tudják ellenőrizni majd a pártok.