Energiaválság: egyedül nem megy!

Energiaválság: egyedül nem megy!

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Fotó Bellai László, Szentendre.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gőzerővel dolgoznak az önkormányzatok az energiaárak drasztikus megugrása miatt kialakult válsághelyzet megoldásán. Egyöntetűnek tűnik a vélemény, hogy saját erőből egyetlen önkormányzat – legyen az kormánypárti, független vagy ellenzéki vezetésű – sem lesz képes túlélni a telet, mert vannak olyan szolgáltatások, amelyeket, ha törik, ha szakad, fenn kell tartani.

– A gyermek és szociális intézményekben elképzelhetetlen, hogy mindössze 18 fokos legyen a hőmérséklet, ezért olyan megoldást kell találni az önkormányzat energiafelhasználásának átalakítására, amely biztosítja ezen intézmények elfogadható működését – magyarázta lapunknak a szentendrei helyzetet a város polgármestere.

Rezsinövelés miatti Operatív Törzs Szentendrén

Fülöp Zsolt arról is beszélt, miután kiderült, hogy augusztus elsejétől az önkormányzatok kiesnek a rezsicsökkentésből, azonnal nekiálltak terveket készíteni, miként tudják túlélni ezt a nehéz időszakot. Szeptember elején pedig – amikor kiderült, hogy a tavalyi árhoz képest 17,5-szeres áron tudnának szerződni a földgázszolgáltatóval – létrehozták a Rezsiemelés miatti Operatív Törzset (ROT). A város vezetőiből és önkormányzati szakemberekből álló szervezet hetente ülésezve dönt arról, miként tudják csökkenteni a városi intézmények és az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok energiafogyasztásukat.

– Intézményeink sorra készítik intézkedési terveiket. A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár elképzeléseit éppen ma, azaz csütörtökön tárgyalta és fogadta el a ROT. Az intézkedési terv legfontosabb eleme, hogy a könyvtár a magas földgázárak miatt nem használja gázkazánját, hanem klímaberendezéssel biztosítja a látogatók számára a meleget. Ugyanakkor az alapszolgáltatást továbbra is biztosítja az olvasás iránt érdeklődőknek, de harmadára „összehúzódik” a szervezet – vázolta az eddigieket a polgármester. – Jövő héten a város művészeti intézményeit összefogó Ferenczy Művészeti Központ intézkedési tervét tárgyaljuk meg, és várhatóan véglegesítjük is.

Helyi összefogással még működik az uszoda

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy a tankerület ugyan idén ősszel már nem tudja finanszírozni a V8 uszodában a szentendrei iskolai úszásoktatást, az önkormányzat azonban az uszodában működő sportegyesületek segítségével – amelyek jelentősen, átlagosan 70 százalékkal megemelték az általuk fizetett használati díjat – október végéig biztosítja az intézmény működését. A jövőről – nevezetesen, hogy novembertől sikerül-e előteremteni a további működéshez szükséges anyagi hátteret – az októberi testületi ülésen döntenek a képviselők.

Hozzátette, mindehhez az is hozzájárult, hogy az intézmény vezetése által bevezetett intézkedések eredményeként húsz százalékkal sikerült csökkenteni az uszoda energiafelhasználását.

A költségcsökkentő intézkedések között említette a polgármester, hogy október 15-től péntekenként zárva tart a polgármesteri hivatal, a munkatársak otthonról dolgoznak. A közvilágítást ugyan nem korlátozzák, az ünnepi díszkivilágítást viszont a városközpontra korlátozzák.

– Miután mi már korábban kezdeményeztük – illetve Szentendrén már el is kezdtük – fogyasztáscsökkentő intézkedési tervek készítését, hogy ezek ismeretében juthassanak az önkormányzatok kormányzati segítséghez, örömmel fogadtuk a Pénzügyminisztérium, illetve a Honvédelmi Minisztérium megkeresését ez ügyben. A pénzügyi tárca többek között arról érdeklődik, hogy mennyi volt a kötelező és az önként vállalt feladatokat végrehajtó önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok energiafogyasztása tavaly, várhatóan mennyi lesz idén, valamint a következő évben. Ezen kívül cselekvési tervet várnak, hogy az önkormányzat miként igyekszik csökkenteni az energiafogyasztást, illetve hogy mely vagyonelemeket szándékoznak értékesíteni a költségek csökkentése, valamint a bevételek növelése érdekében – mondta a polgármester.

A honvédelmi tárca hasonló, az uszoda energiafelhasználásával kapcsolatos adatgyűjtési kérése is eljutott az önkormányzathoz. Miután az uszoda működtetése kiemelten fontos a szentendreiek számára, a polgármester a tárgyalások felgyorsítását kérte a minisztériumtól. A tárca által kért, az intézmény működését bemutató munkaügyi, pénzügyi és energiafogyasztási adatokat október 7-ig eljuttatják a tárca illetékeseihez annak reményében, hogy sikerül közösen valamiféle megoldást találni a további működés biztosítására.

Állami támogatásból tervek, uniós pénzből energetikai beruházások

– Rövid távon a két minisztérium kezdeményezése kedvezőnek tűnik, de szükség lenne arra is, hogy az önkormányzatok hosszabb távon is megszabaduljanak a magas energiaárak okozta fenyegetéstől. Ezért – amint azt már korábban is kezdeményeztem – végleges megoldást jelentene erre a problémára, ha az önkormányzatok állami támogatást kapnának az energetikai problémák felmérésére, majd tervek készítésére – például a megújuló energia beruházásokról –, hogy aztán normatív támogatásként hozzájuthassanak azokhoz az uniós pénzekhez, amelyeket kifejezetten erre a célra szán az Európai Bizottság – tette hozzá a polgármester.

Ugyanakkor Fülöp Zsolt úgy véli, a csütörtöki kormányzati bejelentés, amely az önkormányzatok számára is kötelezően előírta a földgázfogyasztás 25 százalékos csökkentését, nagyon nehezen teljesíthető. Bár gőzerővel dolgoznak a megoldáson, figyelembe kell venniük, hogy vannak olyan intézmények – például gyerek- és szociális intézmények – ahol elképzelhetetlen, hogy mindössze 18 fokos legyen a hőmérséklet.

Végül hozzátette, az önkormányzatok ugyan mindenhol maximális intenzitással dolgoznak a megoldáson, szinte bizonyosra vehető, hogy a 10-20-szorosára emelkedett energiadíjakat önállóan nem tudják előteremteni. Ezért lenne nagyon fontos, hogy – amint már korábban javasolták, illetve kérték a kormánytól – normatív alapon juthassanak az önkormányzatok állami segítséghez, amennyiben reálisan végrehajtható túlélési terveket készítenek a túléléshez.