Felfüggesztették három ellenzéki képviselő mentelmi jogát

Felfüggesztették három ellenzéki képviselő mentelmi jogát

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztette az Országgyűlés három ellenzéki képviselő, az LMP-s Csárdi Antal, a Mi Hazánkos Novák Előd és Hadházy Ákos mentelmi jogát. Utóbbi politikus esetében érdekes, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága azt javasolta, hogy ne adják ki, a parlament mégis másként döntött.

Magánvádas ügyekben az Országgyűlés nem függeszti fel egy képviselő mentelmi jogát – nyárig ez volt a parlamenti hagyomány, akkor azonban a párbeszédes Szabó Tímea esetében a fideszes többség ezzel szakított, most pedig Hadházy Ákos esetében is.

Az ügy háttere, hogy Kisvaszar polgármestere feljelentette Hadházy Ákost rágalmazás miatt, mert a politikus többször szóvá tette, hogy nem úgy költik ott el a romák felzárkóztatására szánt pénzeket, mint ahogyan azt a szabályok előírják. Az ügyben érintett egy helyi család is, a történet pedig leginkább a Facebookon zajlott. Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, a KDNP-s Hargitai János azt mondta, hogy miután magánvádas ügyről van szó, a testület azt javasolja a parlamentnek, hogy ne függesszék fel a képviselő mentelmi jogát. A parlament ugyanakkor másként döntött: a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és a Mi Hazánk 141 politikusa a felfüggesztés mellett döntött, szemben a 38 ellenző vokssal. Érdekesség, hogy utóbbiak között volt több kormánypárti honatya, köztük maga Hargitai János is.

Novák Előd esetében a Budai Központi Kerületi Bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését, mégpedig két külön ügy miatt. Az egyik még 2010-es, ekkor egy fotókiállításon egy csókolózó leszbikus párt ábrázoló képet Novák Előd egy piros festékszóróval lefújt, a festék a fotóban és ezzel együtt a paravánon is kárt okozott. A másik eset jóval közelebbi és talán ismertebb is: 2020 nyarán Novák Előd a XI. kerületi önkormányzat épületéről – egy társával – levette a szivárványos zászlót úgy, hogy még a zárszerkezetet is megrongálta.

Novák Előd a szavazás előtt azt mondta, hogy büszke a szivárványos zászló bevonására és „normalitáspártinak” nevezte magát. Egyúttal felidézte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal épületéről is leszedte korábban a szivárványos lobogót, akkor azonban nem kapott büntetést, a bíróság döntése szerint ugyanis tettét „a Mi Hazánk alelnökeként lelkiismereti kötelességének érezte”. Ezután perceken keresztül beszélt a témáról. – A homoszexuálisok szaporodásának módja... ne ijedjenek meg... egyértelműen a propaganda, ennek viszont véget vetne a Mi Hazánk – mondta például.

Az LMP-s Csárdi Antal mentelmi jogát a legfőbb ügyész kérte ki hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Az ügy lényege az ügyészség szerint, hogy a politikus egy bérelt lakásban él, a tulajdonos külföldön tartózkodik és megbízott valakit, hogy a nevében eljárjon. Csárdi Antal ugyanakkor elmaradt a gázszámla fizetésénél ezt a bizonyos megbízottat kihagyta, a hivatalban pedig egy hamis meghatalmazást mutatott be, miszerint a tulajdonos rá bízta, hogy eljárhasson ilyen ügyekben. Az LMP-s politikus arra kérte képviselőtársait, hogy adják ki a mentelmi jogát, mert így tudja bizonyítani, hogy „ennek a támadásnak nincs alapja”.