Fideszes polgármester: a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba

Fideszes polgármester: a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Székesfehérvár tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba – közölte Cser-Palkovics András, a város polgármestere kedden a Facebook-oldalán, miután munkatársaival, a szakembereikkel és külső partnereikkel egyeztetett a fakitermelésre vonatkozó új szabályok kapcsán.

A város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba. Egy évtizede dolgozunk közösen azért, hogy az erre alkalmas területeket fásítsuk, erdőket telepítsünk és ezzel kialakítsuk Fehérvár tüdejét, ami ellensúlyozza a gazdaságunk által okozott környezet terhelést – írta bejegyzésében. Hozzátette: a „Fehérvár Tüdeje programhoz és természetvédelmi fejlesztésekhez a kormány is milliárdokkal járult hozzá. Fel sem merülhet tehát az alig néhány éve telepített, közpénzből finanszírozott fiatal erdősávok kivágása.”

Arról is írt, hogy egyeztetett a fatelepítéseket, erdőgazdálkodást végző Vadex Zrt. vezetőivel is. A városban és környékén tervezett erdőtelepítések terv szerint folytatódnak, ahogy a városon belüli őszi faültetések is megvalósulnak. „Emellett a Városgondnokság megvizsgálja, hogyan tudjuk fokozni a városi erdők védelmét annak érdekében, hogy a falopásokat megakadályozzuk. Várhatóan az erdőkben húzódó földutakat sorompóval fogjuk zárni és járőrözésekre is sor kerül” – közölte.

Álláspontjuk szerint a természetvédelmi területeiken húzódó, jóval idősebb, felbecsülhetetlen értékű erdők kivágása sem megengedhető. Hozzátette: a tájékoztatás alapján az intézkedéssel ezen területek nem érintettek. Az új szabályozás a város vonatkozásában így elsődlegesen a magántulajdonban lévő erdőterületek kapcsán jelenthet gondot, vizsgálják, hogy mekkora területet érinthet ez.

Azt jelezte, hogy Székesfehérváron viszonylag alacsony azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol egyáltalán felmerülhet a fával való fűtés lehetősége. „Mi tehát abban az értelemben »könnyebben« vagyunk, hogy nem kell egy azonnali energetikai katasztrófa fenyegetése miatt figyelmen kívül hagynunk egy hosszabb távon jelentkező, de hatását már most is (ld. aszály) határozottan éreztető klímakatasztrófát. Le kell szögezzük: számos olyan település lehet az országban, ahol a folyamatos és megengedhető árú tűzifa ellátás emberi élet kérdése” – írta.

Kiemelete, hogy ahogyan évek óta igyekszik hangsúlyozni nyilvánosan és a színfalak mögött is: pontosan az ilyen helyzetekben lenne szerepe a helyi vezetőknek és önkormányzatoknak. „Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak, mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések. Ez pedig pontosan ilyen terület” – fogalmazott.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.