Folytatódik a kormány és a pedagógusok meccse

Folytatódik a kormány és a pedagógusok meccse

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyes kérdésekben előrelépést hoztak a kormány és a pedagógus szakszervezetek tárgyalásai, de a legfontosabb témákban nincs elmozdulás - mondta a Magyar Hangnak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, miután pénteken ismét tárgyaltak a szakszervezetek a kormányzattal, elsősorban a pedagógusok munkafeltételeit érintő státusztörvény tervezetéről. Utóbbira a PSZ szerint nem is lenne szükség a bérrendezéshez, viszont a koncepció számos ponton hátrányos a munkavállalókra.

Eredetileg júniusban akarta bevezetni a kormány a pedagógusokra vonatkozó új státusztörvényt, ám végül elhalasztották a törvényjavaslat benyújtását – Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szerint ez is a szakszervezetek kiállásának volt köszönhető.

Az új törvény tervezetéről a kormány több körben tárgyalt eddig a szakszervezetekkel, mivel a pedagógus-bérrendezést uniós forrásokból szeretné finanszírozni a kormányzat, és az Európai Bizottság előírta az egyeztetést az ágazat képviselőivel. A Pedagógusok Szakszervezete azonban eleve azon a véleményen volt: nincs szükség a pedagógusok munkafeltételeit szerintük több ponton hátrányosan megváltoztató törvénytervezetre ahhoz, hogy létrejöhessen a bérrendezés.

Az eddigi tárgyalások Szabó Zsuzsa elmondása szerint úgy zajlottak, hogy a szakszervezetek elmondták az észrevételeiket a törvénytervezettel kapcsolatban, majd a pénteki tárgyaláson a kormányzat már reagált is ezekre. 

– Érdemben nem sok mindent sikerült elérni. Részkérdésekben történt előrelépés. Például most úgy tűnik, kikerült a javaslatból, hogy az oktatásban dolgozók újabb képesítés megszerzésére kötelezhetők az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtti öt évig, vagyis 60 éves korukig. Nagy küzdelem eredményeként pontosítani fogja a kormány, hogy milyen esetekben hosszabbíthatja meg a belügyminiszter a tanévet, ez ugyanis eredetileg nem volt meghatározva, csak a lehetőség szerepelt a javaslatban. Szintén a tárgyalások során tett le a kormányzat arról az
elképzelésről, hogy az új teljesítményértékelési rendszerben a legalsó 25 százalékba tartozó pedagógusok esetében akár fizetéscsökkentésre is megteremtsék a lehetőséget – sorolta a PSZ elnöke. Ugyanakkor elmondása szerint nem sikerült előrehaladást elérni azokban a kérdésekben, amelyek a munkavállalók alapvető jogait érintik, mint például a felmondás szabályozása (a felmondási idő kettő helyett hat hónap lehetne, amely a PSZ szerint jelentős korlátozás), a munkaidő és a megbízási díj kérdései.

Az elnök hozzátette: április 25-én, kedd délelőtt tíz órától újabb tárgyalás lesz, ahová elmondása szerint Maruzsa Zoltánt, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárt is várják – a legutóbbi tárgyalásokon általában Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár volt a tárgyalópartner a kormány részéről.

A kormány a közelmúltban gyakran hivatkozott arra, hogy a pedagógus szakszervezeteknek az ágazat összlétszámához képest kevesen tagjai, de Szabó Zsuzsa szerint ez nem változat azon, hogy a pedagógusok érdekeit, a munkakörülményeiket érintő problémákat a szakszervezet vállalja fel és képviseli. Szerinte nem világos az sem, hogy mi alapján közli a kormány az összdolgozói létszámot – a jelenlegi adat alapján a szakszervezet tagsága országosan kicsivel elmarad a tíz százalékos aránytól, ami a reprezentatív (elismert) szakszervezetté válás küszöbe, de elmondása szerint helyileg számos intézményben és tankerületben elérik ezt az arányt. A Pedagógusok Szakszervezetének az elnök elmondása szerint jelenleg több mint 13 ezer tagja van.

Eközben a másik pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sztrájknapot hirdetett április 24-ére. Legutóbb március közepén tartottak országos pedagógussztrájkot, amelyről többek között ITT írtunk.