Ha nem sikerül megegyezni a kukásokkal, jön a katasztrófavédelem

Ha nem sikerül megegyezni a kukásokkal, jön a katasztrófavédelem

Kukaürítés Budapesten (Fotó: FKF/Dobak Judit Piroska)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A reggel az FKF-nél indult munkabeszüntetésre a főváros vezetése is reagált. A Telex cikke szerint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ügyben tartott sajtótájékoztatón elmondta, annak ellenére, hogy a szervezők nem tartják sztrájknak az eseményeket, a főváros annak minősítette, ugyanakkor nem minősítették a sztrájkolókat.

A politikus arról is beszélt, tisztában vannak azzal, hogy a BKM munkatársai a rezsibomba és a magas infláció miatt képtelenek kijönni bérükből, az év elejei 15 százalékos emelés ellenére sem. Hozzátette, amennyiben a tárgyalások – amelyről egy fontos szereplő, az állami kukaholding hiányzott – szerda estig nem zárulnak megegyezéssel, akkor a katasztrófavédelemhez kell majd fordulniuk, hogy ők vegyék át a hulladékszállítást. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) már jelezte a katasztrófavédelem irányába ez irányú igényüket. Kiss Ambrus elmondta, szükség esetén a céleszközöket biztosítják majd a szemétszállításhoz.

Annál is fontosabb lenne a kukaholding részvétele, mert Kiss szerint az állami cég 5 milliárddal kevesebbet hagy a BKM-nél, mint amennyit megkeresnek a hulladékszállítással. Az idei béremelést is csak fővárosi forrásból tudták megoldani, ezért a kukaholdinghoz fordulnak, hogy biztosítsák a hiányzó költségeket.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán úgy reagált a történtekre, hogy a megélhetési válság, a szociális krízis megérkezett Budapestre. „Bekövetkezett az, amiről hónapok óta beszélünk: Európa legmagasabb inflációja, az »olcsó orosz gáz« kormányzati hazugsága, a rezsiköltségek elszabadulása, az éveken át elherdált és ellopott adóforintok hiánya most megélhetési válságba sodorja az embereket, és súlyos működési gondot okoz Budapestnek” – írta. Szerinte azért ma léptek akcióba a kukások, mert sokuknak megérkezett az első megemelt rezsiszámlájuk. Hozzátette, hogy a főváros a hulladékszállításban „a Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt 3 évben az állami Kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek”. 

Álláspontja szerint a mégoly jogos bérigényekről a tárgyalóasztalnál kell megállapodást kötni, és ezeken a tárgyalásokon a Budapesti Közművek vezetői és a dolgozók képviselői mellett ott a helye az állami Kukaholdingnak is. „Adós, fizess – ezt kell elvárnunk a kormánytól, közösen a dolgozók képviselőivel” – írta. Hozzátette, a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban. „A megértésen kívül egyet kérek a budapestiektől: álljunk ki közösen a városunkért! Álljunk ki közösen azért, hogy a kormányzati elvonások, a kormány által ki nem fizetett adósságok, az energiabeszerzésben tapasztalt hibák, az állam felelőtlensége ne sodorja megélhetési válságba a budapestieket, és ne taszíthassa a szakadék szélére a városunkat” – kérte.

Címkék: FKF, Kiss Ambrus, BKM