Hegedüs Zsuzsa: Egy-két éve inkább már leüvöltöm Orbán Viktor fejét

Hegedüs Zsuzsa: Egy-két éve inkább már leüvöltöm Orbán Viktor fejét

Hegedüs Zsuzsa szociológus 2012. augusztus 19-én (Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktornak a kevert fajokat érintő mondatai valójában el akarták fedni azokat a problémákat, hogy nagyon nehéz itthon megélni – erről is beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Hegedüs Zsuzsa. A szociológus az egyik legrégebbi tanácsadója a kormányfőnek, az ominózus mondatok miatt ugyanakkor lemondott miniszterelnöki megbízotti tisztségéről. Szerinte ugyanis semmi nem indokol ilyen szavakat, sem politikai, sem pedig taktikai elgondolás. Habár Orbán Viktor csütörtökön Bécsben arról beszélt, hogy félreérthetően fogalmazott, a szociológus ugyanakkor azt mondta, hogy ez egy visszakozás, de nem bocsánatkérés.

Hegedüs Zsuzsa beszélt arról is, 2014-ig „ilyen problémák” nem voltak. 2010 után a felzárkóztatásért tett erőfeszítéseiben Orbán Viktor mindig mögötte állt, a problémák csak azután kezdődtek. – Egy-két éve inkább leüvöltöm a fejét, mint hogy beszélgetünk például a homofób törvénynél és kimegyek tüntetni – fogalmazott, hozzátéve, hogy eddig teljes szabadságával végezte a feladatát. A homofób törvény miatt egyébként meg akart szólalni, de azért nem tette, mert ha megszólal úgy, hogy még nem fejezte be a felzárkóztatási stratégiája végrehajtását, akkor az azonnal leáll.  Most sem fejezte még be, kellene még elmondása szerint hat hónap, amikor lejár a leszakadó térségekbe.

A szociológus szerint a lemondó levele „szíven szúrta” Orbán Viktort, legalábbis ezt lehetett látni a válaszából. Most abban bízik, hogy azok a személyek, akár politikusok, akik az általa képviseltekhez közel állnak, hajlandók lesznek valahogy kifejezni azt. Külön örömét fejezte ki, hogy például a Magyar Tudományos Akadémia 67 tagja tiltakozott az orbáni beszéd ellen.