Heves indulatok a vasútnál Lázár János hőségpénze miatt

Heves indulatok a vasútnál Lázár János hőségpénze miatt

Két Intercity-szerelvény a budapesti Nyugati-pályaudvaron (Fotó: Metrophil/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A MÁV-Volán dolgozói mind megérdemelnék a hőségben való helytállással „megcímkézett” pénzt, ezért Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke azt kéri, hogy osszák fel a rendelkezésre álló keretet. Lázár János építési és közlekedési miniszter pár napja jelentette be, hogy a MÁV-csoport több mint 33 ezer munkatársa, a mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők augusztus 15-ig a fizetésükön túl nettó 200 ezer forint egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeget kapnak. – Az elmúlt hetek hősége megmutatta, hogy „tud olyan meleg lenni, amit nem bírnak a sínek, a mozdonyok és a járművek”, de „nincs az a kánikula, amit a MÁV-os kollégák ne bírnának”.

Meleg János szerint a szándék dicséretes, hiszen szükséges és jogos is a gesztus, ám a szakszervezet azzal nem ért egyet, hogy csak a miniszter által megjelölt területen dolgozók kapnak ebből a külön pénzből. A meggondolatlan kapkodást mutatja – fogalmazott az elnök –, hogy van olyan munkakör, amely két helyen más-más néven fut, és az egyiken „díjaznák” a kánikulai helytállást, a másikon viszont nem. Arról nem is beszélve, hogy egyes leányvállalatokat teljes egészében kifelejtettek a juttatási körből, pedig a MÁV-Volán csoport tagjai – tette hozzá.

A szakszervezet azt kéri a miniszternek írt levelében, hogy amennyiben a ráfordítás összegét nem lehet növelni, akkor kapjon mindenki fele pénzt, de jusson minden munkavállalónak. A VSZ-nél egyébként arra is kíváncsiak lennének, hogy milyen forrásból lesz a beígért összegre fedezet.