Hiába vétózott a lengyel kormány is, az ország több mint 80 százaléka EU-párti

Hiába vétózott a lengyel kormány is, az ország több mint 80 százaléka EU-párti

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyelek több mint 80 százaléka továbbra is támogatja országuk európai uniós tagságát, az évek óta magas támogatottságra nem volt hatással az uniós források feltételrendszere miatt emelt lengyel vétó sem – derül ki a hétfőn közölt felmérésből.

A lengyel EU-tagságot támogatók aránya évek óta az egyik legmagasabb európai viszonylatban, a CBOS lengyel állami közvéleménykutató-intézet szerint idén márciusban 89 százalékot ért el. A Rzeczpospolita lengyel napilap megrendelésére az IBRIS cég által készített, hétfőn ismertetett felmérés szerint a lengyelek 81,1 százaléka Lengyelország EU-tagságának megőrzése mellett szavazna, ha erről népszavazást tartanák most.

Az uniós források lehívásának jogállamisági feltételekhez kötése körüli vita nem volt hatással a tagság támogatottságára – kommentálják a felmérést a napilapban. Rámutatnak: az uniós tagságot a felmérésben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt híveinek 83 százaléka támogatta.


Azt, hogy jogállamsági feltételekhez kössék az uniós források felhasználását, a megkérdezettek 44,8 százaléka akarja. Szinte ugyanannyian – a válaszadók 44,2 százaléka – ellenkező állásponton vannak.

Lengyelország és Magyarország múlt hétfőn nagyköveti szinten elutasította a 2021 utáni uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a hozzájuk kapcsolódó feltételrendszer miatt. Egyes lengyel ellenzéki politikusok ennek kapcsán azzal vádolták meg a lengyel kormányt, hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból. Az ilyen véleményekre reagálva a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sek, hétfőn a lengyel közszolgálati rádióban politikai fikciónak nevezte Lengyelország távozásáról szóló véleményeket. A diplomata szerint a javasolt uniós feltételrendszer „messzemenő következményekkel” járna az EU számára, Varsó pedig „az erős unióban érdekelt”. – Magyar partnereinkkel együtt jeleztük, hogy az ilyen költségvetési csomag (...) számunkra elfogadhatatlan, sérti az uniós alapszerződéseket – húzta alá a miniszterhelyettes.


Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy hétfői Facebook-bejegyzésében megerősítette: kormánya „igent mond az EU-ra”, elutasítja viszont a „büntető mechanizmusokat”. – Kiállunk az alapszerződések betartása mellett, határozottan ki kell mondani, hogy senki sem erőltetheti ránk idegen víziók megvalósítását – hangsúlyozta Morawiecki.

A Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági napilap hétfőn a PiS többéves politikai stratégiájának kiszivárgott tervezetét ismertette, az év végéig elfogadandó dokumentum a lap szerint erőteljesen épít Lengyelország EU-tagságára. – A lengyel-magyar vétó kapcsán megjelent aggodalmak ellenére (...) a tervezetben nemcsak hogy gyakran hivatkoznak az EU-ra, de kifejezetten beillesztik Lengyelországot az EU politikájába és stratégiájába – olvasható a cikkben.