Receptet adhat az ellenzéknek Budai Lóránt jászberényi sikere?

Receptet adhat az ellenzéknek Budai Lóránt jászberényi sikere?

Budai Lóránt és csapata a jászberényi időközi választás estéjén (Forrás: Budai Lóránt/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi ügyek, a pártok háttérbe szorítása, hiteles polgármester és csapat – ezekben látja a jászberényi Budai Lóránt kétharmados győzelmének kulcsát a 21. Kutatóközpont. Azt is hozzátették, hogy az időközi választás három nagy vesztese a Fidesz, a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló Budai Lóránt 67 százalékot szerzett a vasárnapi időközi választáson, súlyos vereséget mérve ezzel a szintén függetlenként, de a Fidesz támogatásával induló Besenyi Orsolyára. Emellett a város mind a tíz egyéni választókörzetében is a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei nyertek. 

A 21 Kutatóközpont elemzése felhívja a figyelmet, hogy Budai Lóránt győzelme nem egy pár hónapos kampánymunka eredménye: a politikus ugyanis 2010 óta önkormányzati képviselő a városban, már 2014-ben is indult polgármesternek, 2019-ben pedig el is nyerte a városvezetői posztot.

A győzelem így elsősorban a hivatalban lévő polgármesternek és – jórészt ellenzéki politikusokból és aktivistákból álló – csapatának köszönhető, őket a jászberényi szavazók egyszerűen hitelesebbnek gondolták, mint az ellenzéki pártokat: sok fideszes, Mi Hazánk-os és pártnélküli szavazó szimpátiáját is elnyerték. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a kampány helyi ügyekről szólt, országosan ismert arcok abban nem vettek részt és a szavazólapon is a civil szervezet neve volt feltüntetve. Igaz, az ellenzéki pártok erőforrásaikkal támogatták a kampányt, tehát kialakult egy jóval hatékonyabb munkamegosztás az ellenzék és a helyiek között. Az elemzők szerint ez követendő példa lehet az önkormányzati választási kampányban is.

A kutatók arról is írnak, hogy nagy vesztes a Fidesz, hiába igyekeztek ők is háttérbe szorítani a pártszíneket és szlogeneket. A Demokratikus Koalíciót is ide sorolják, hiszen elveszítették a helyi jelenlétüket a képviselő-testületben és – ahogy az elemzés fogalmaz – az is kiderült, hogy sok helyen „abszolút nélkülözhetők ők is (mint a többi ellenzéki párt közül bármelyik másik is) az önkormányzati választáson”. Sőt, a DK a jelentős elutasítottsága miatt még bizonyos szempontból jobban is, mint a többiek, hiába előzik a többi ellenzéki pártot a kutatásokban néhány százalékponttal. Ráadásul most a hitelességükön is csorba esett azzal, hogy az ő politikusuk működött együtt a Fidesszel, még ha a választás estéjén el is hagyta Gyurcsány Ferenc pártját. A Mi Hazánkat is a vesztesek közé sorolja az elemzés, volt olyan körzet, ahol szavazatarányuk a 2019-es 16 százalékról 4 százalékra esett vissza.

A 21 Kutatóközpont ugyanakkor azt is kiemeli, hogy Budai Lóránt elsöprő győzelme csak az önkormányzati választásra adhat receptet az ellenzéknek, a parlamentire semmiképp. Egyrészt nagyon kevés, Budai Lóránthoz hasonló, évtizedes politikai munkával bíró, valóban beágyazott politikusuk van, másrészt Orbán Viktor rendszere az alternatíva kiépítésének az esélyét is minimálisra csökkentette az országos politikában, például a választási rendszerrel, a médiatulajdonlással vagy az állami intézmények pártcélú működtetésével. Helyi politikában még nagyobb szerintük a rés a pajzson.