„Mi van?” – kérdezett vissza Orbán Viktor a Twitteren

„Mi van?” – kérdezett vissza Orbán Viktor a Twitteren

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezletén 2023. április 20-án. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mi van?” – mindössze ennyi áll Orbán Viktor legújabb Twitter-bejegyzésében, de a mellékelt fotó és a Politico cikkének beidézése segít azonosítani, mi verte ki a biztosítékot a magyar miniszterelnöknél. Minden bizonnyal az, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton pénteken azt nyilatkozta, a szövetség valamennyi tagja „beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz”. Ráadásul azt is bejelentette, hogy meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a júliusi NATO-csúcsra, aki el is fogadta azt. 

Sőt, mi több, Stoltenberg már csütörtöki kijevi látogatása során kijelentette: Ukrajnának a NATO-ban van a helye. Ramsteinben még azt tette hozzá, hogy a vilniusi csúcstalálkozón a szövetség tagjainak meg kell erősíteniük elkötelezettségüket az iránt, hogy „ameddig csak szükséges, jelentős katonai támogatással segítik Ukrajnát” annak érdekében, hogy megmaradjon szuverén, független európai nemzetként.