Továbbra sem tudtak fizetni Iványi Gáborék, de egyelőre van gáz és áram

Továbbra sem tudtak fizetni Iványi Gáborék, de egyelőre van gáz és áram

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddig kapott haladékot a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület az MVM-től a felhalmozott tartozásai kifizetésére, az Iványi Gábor lelkész vezetése alatt működő kisegyház és szervezet azonban továbbra sem tudja kiegyenlíteni a hátralékát. Iványi Gábor a Magyar Hangnak azt mondta, hogy egyelőre nem kapcsolták ki a gázt és a villanyt sem „ám hogy ez az állapot meddig tart, lógni fog-e a fejünk felett évekig, azt nem lehet megmondani”. – A szolgáltató is tudta, hogy a fizetési hátralékot nem lehet teljesíteni egészen addig, amíg a hatalommal nem jutunk megállapodásra, és nem adja ide a pénzt, amiért mi derekasan megdolgoztunk. Ám továbbra is tart a kivéreztetés időszaka – jelentette ki. A szolgáltatónak a korábbi tudósítások alapján összesen 680 millió forinttal tartoznak. Mint mondta, vizsgálják annak a jogszabályi lehetőségét, hogy részesülhetnek-e moratóriumban.

Mint arról beszámoltunk, az áram- és gázszolgáltató felé fennálló mintegy 680 millió forintos tartozást az egyház arra vezeti vissza, hogy a kormány a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, ezért nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat. Miután a dolgozók utáni járulékok fizetésével is elmaradtak, a Magyar Államkincstár a még meglévő állami támogatást és a beérkezett egyszázalékos felajánlásokat is visszatartja. Az elmúlt időszakban számos munkavállaló felmondott az Evangéliumi Testvérközösség, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott intézményekben, miután az egyháznak hónapok óta problémát jelentett a fizetések kiadása. Az egyház és az egyesület az előző hét kedden határozatlan idejű demonstrációba is kezdett, mert a pénz elvonása vagyis oda nem adása miatt „végveszélybe sodorták 20 000 kiszolgáltatott, kihívásokkal és mélyszegénységben élő gyermek és felnőtt ellátását, étkeztetését, oktatását országszerte”.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat anyagi segítséget ajánlott a bérek és járulékok kifizetésére. Iványi Gábor tudomása szerint ez a folyósítás novembertől lenne lehetséges, ha hozzájárul a Fővárosi Közgyűlés eheti ülésén, ahol arról is dönthetnek, hogy ez meddig fog tartani. – Ha más módon rendezőzik az anyagi helyzetünk, akkor természetesen nem tartunk rá igényt – mondta. Iványi Gábor elárulta, hogy az 1000 dolgozó bére 220 millió forint és ennek járulékai. Korábban a Demszky Gábor által vezetett önkormányzat anyagilag támogatta az egyház hajléktalanellátási tevékenységét, ez a hozzájárulás azonban Tarlós István főpolgármesterré választása után megszűnt, a Fővárosi Önkormányzati mostani segítségnyújtásával ez jöhet vissza valamilyen formában. – Kaptunk anyagi segítséget a VIII. kerülettől, illetve az idős otthonaink megsegítése érdekében Budaörs önkormányzatától. Van azonban segítség az önkormányzati szektoron kívülről is: a mindennapokban a velünk együttérzőktől érkező felajánlásokkal a hiányt kiváltani nem tudjuk, de egy kis mozgásteret biztosít nekünk – jelentette ki. A lelkész kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy jelen lesz-e a közgyűlés ülésén, „nem tudja, akarják-e, hogy ott legyen”. – A VIII. kerületi önkormányzat ülésén jelen voltam, ott nagyon súlyos, méltatlan személyeskedésbe futott az erről szóló tárgyalás. Ha esetleg, így adódna a jelenlétem esetén a Fővárosi Közgyűlésben, akkor azt is vállalnom kell – mondta.

A VIII. kerületi önkormányzati ülésen történteknél még szomorúbbnak tartja, hogy „az úgynevezett szakma” is neki esett, Az igazság az Iványi ügyben címmel jelentetett meg írást egy olyan személy, akivel soha nem találkozott. Mivel nagyon kevés a pénz a szociális szférában és a szociális munka támogatására is, ezért „gyenge jellemű kollégák elérkezettnek látják az időt, hogy kiszorítsanak, és az a pénz is inkább osztódjék”.

A napokban Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodásért felelős államtitkára hosszú közleményben kritizálta Iványi Gáborékat. Állítása szerint az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület.