Jakab Péter: Ha a pedagógusok sztrájkja a jogerős ítéletig törvénytelen, akkor mi van a megvádolt fideszes politikusokkal?

Jakab Péter: Ha a pedagógusok sztrájkja a jogerős ítéletig törvénytelen, akkor mi van a megvádolt fideszes politikusokkal?

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maradjunk annyiban, hogy a pedagógussztrájk törvényes. Egy bíróság sem mondta ki ennek az ellenkezőjét – írta Jakab Péter Jobbik-elnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

„A fideszes pártkatonák akkor kezdtek el aggódni a tanuláshoz való jogért, amikor a pedagógusok úgy döntöttek, figyelmeztető sztrájkba kezdenek az oktatás megmentéséért, a megfelelő bérezésért, a minőségi munkakörülményekért. A gyermekeinkért” – írta bejegyzésében. Szerinte akkor nem aggódtak, amikor látták, hogy „ezrével hagyják el a pályát a pedagógusok a megalázó bérek és a rossz munkakörülmények miatt”. Vagy „amikor a kötelező oltás miatt még többen döntöttek úgy: vége”. És akkor sem, „amikor a gyerekre omlik a vakolat a lerohasztott tanteremben, vagy amikor kabátban kell ülni az órán, mert nincs pénz fűtésre.”

„A gyerekek nemi átalakító műtétei miatt népszavaztató Orbán-kormány szerint ez törvénytelen. Népszavazni lehet arról, mi van a lábuk között, de sztrájkolni tilos azért, hogy jobb körülmények között tanuljanak. Igen. A Fidesz szerint ez így törvénytelen, mert a bíróság még csak első fokon mondta ki, hogy törvényes, és amíg jogerősen ki nem mondják, addig szerintük törvénytelen” – írta.

Hozzátette: „Más a helyzet, amikor a vesztegetéssel, meg költségvetési csalással, meg ki tudja még mi mindennel vádolt Völner, Simonka meg Boldog képviselő urakról van szó. Ők a Fidesz szerint törvényesen ülnek a parlamentben és szavaznak, mondjuk, az oktatásról, mert náluk a bíróság még nem mondta ki, hogy bűnözők. Addig meg a Fidesz szerint tisztességesek. Szóval maradjunk annyiban, hogy a pedagógussztrájk törvényes. Egy bíróság sem mondta ki ennek az ellenkezőjét. Ráadásul a gyerekeink, velük pedig Magyarország jövője a tét. A Fidesz a gazemberek mellett áll ki, mi a magyar jövő mellett.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is arra bíztatja az oktatásban dolgozókat, hogy ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot! – jelentette be közleményében a két szakszervezet szombaton nem sokkal azt követően, hogy a kormány kijelentette: törvénytelen a hétfőre tervezett sztrájk. 

A szakszervezetek emlékeztettek: a Fővárosi Törvényszék végzésében kimondta, hogy a sztrájk – a szakszervezetek által meghatározott még elégséges szolgáltatásokkal – jogszerű. – A szakszervezetek lemondtak a fellebbezés jogáról és erre kérték meg a kormányoldalt is, külön Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy vesse latba befolyását, és mondjon le a kormány is a fellebbezésről, mert ekkor az elsőfokú döntés azonnal jogerőssé válik. A kormány azonban ezzel szemben minden eszközzel akadályozza a sztrájk megvalósulását, mert nyilvánvaló számukra is, hogy az első fokon eljáró bíróságra benyújtott ellenajánlatukkal a másodfokú eljárásban esélytelenek – vélték.

Így a szakszervezetek szerint körlevelében és sajtóközleményében is jogellenesen állítja a kormány, hogy a sztrájk nem jogszerű. Erről csak bíróság, egy külön nemperes eljárásban dönthet. A pénteki döntés 5 napon belüli megtámadása csak a még elégséges szolgáltatás módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya – tették hozzá. 

Megbénulhat a budapesti közlekedés hétfőn 14 órától a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) által szervezett, a sztrájkoló tanárok melletti szolidaritási akció miatt – értesült a Hvg.hu. A hétfő reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartó tanárok melletti kiálláson kívül az általános bérrendezés elősegítését is célozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) délutáni akciója. Közel 200 gépjármű vonul fel a Hősök teréről induló demonstráción – tudatta a MASZSZ alelnöke, Székely Sándor.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is szolidaritásáról biztosítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, valamint támogatják a hétfőre szervezett kétórás sztrájk meghirdetésében megfogalmazott célokat és követeléseket – tudta meg a 24.hu.