Karácsony már nem zsarolásról, „fenyegetőzésről”, „beszólogatásról” beszél

Karácsony már nem zsarolásról, „fenyegetőzésről”, „beszólogatásról” beszél

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A politikai játszma része, semmiképpen nem büntetőjogi kategória – így fogalmazott Karácsony Gergely csütörtök este az ATV-ben arra a kérdésre: miért állította, hogy zsarolta Gyurcsány Ferenc, ha az erről szóló bizonyítékait nem hozza nyilvánossága.

Nagy vihart kavart szerdán Karácsony Gergely kijelentése, amikor egy háttérbeszélgetésen a Magyar Hang kérdésére azt állította: „hosszú azoknak a politikusnak a listája, akik megpróbáltak megzsarolni, rajta van Gyurcsány Ferenc is”. Azt is hozzátette, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke ezt általában SMS-ben szokta megtenni, ő pedig ezeket archiválta. Habár Gyurcsány Ferenc nem sokkal később felhatalmazta, hogy ha valóban van ilyen bizonyítéka, azt hozza nyilvánosságra, Karácsony Gergely ezt már nem tette meg.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a főpolgármester már jóval visszafogottabban nyilatkozott. Inkább már fenyegetőzésről, beszólogatásokról beszélt, és leszögezte, az, amit zsarolásnak hívott nem büntetőjogi kategória. És ez bár nem az ő ízlése szerint való, de a politikai játszma része.

Egy konkrét példát említett, mint mondta, úgy lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje, hogy úgy volt, a Demokratikus Koalíció támogatja, végül mégsem ez történt. – Emögött is sok történés van – fogalmazott.

Azt is mondta, hogy tapasztalata szerint az előválasztás idején nyomás alá kerültek azok a politikusok, akiknek a véleménye számít. Most egy olyan időszak van, amikor sok konfliktus előjön, de „fenntartva” amit szerdán mondott, azt is kiemelte, hogy hamarosan vége a szavazásnak, lesz az ellenzéknek egy vezetője, akinek utána békét kell kötnie mindenkivel.

Habár a zsarolásról ő beszélt először, most azt mondta, nagy bajnak érzené, ha ezekkel az SMS-ekkel kellene „szórakoztatniuk egymást”.