Karsai Dániel: Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át az egészségügyben

Karsai Dániel: Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át az egészségügyben

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Orbán Viktor szenvedéspárti? Biztos vagyok benne, hogy nem. Nekem is milyen kedves szavakkal kívánt jobbulást. Ugyanakkor a magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágított nekem arra, milyen nagy a gond – erről írt a halálos beteg Karsai Dániel ügyvéd, aki az eutanázia lehetőségéért küzd. 

Mint közösségi oldalán kifejtette, a kórházba kerülése oka egy makacs fertőzés volt, de gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban távozott – írta köszönve az orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját. – Ugyanakkor objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánni valót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka – fejtette ki. Azzal folytatta, az őt ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány volt, ezért sokszor hosszú órákra magára voltam hagyva. – Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz – tette hozzá.

Bár szerinte az őt segítők áldozatos munkájának köszönhetően a helyzete elviselhető volt, abban biztos, hogy ő az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott az általa nyilvánosság előtt képviselt és az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége által támogatott ügy miatt. – Egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van. Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki – hangsúlyozta.

Karsai emlékeztetett: bár az Alaptörvény értelmében az emberi méltóság sérthetetlen, szerinte aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül, „a magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti”. Szerinte ez a helyzet azonnali társadalmi párbeszéd megindítását és megoldását követeli, ennek első lépése egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása kellene legyem, melynek élén egészségügyi miniszter áll. – Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról. Nem ért hozzá. Bízom benne, hogy a kormányzat részéről lesz valódi nyitottság ezen kérdés megoldására és nem csak a csodában kell bíznunk – zárta posztját az ügyvéd.

A Magyar Hang Karsai Dániellel készült januári interjúját itt olvashatják.