Karsai Dánielnek, az Év Emberének támogatottja: a Bliss Alapítvány

Karsai Dánielnek, az Év Emberének támogatottja: a Bliss Alapítvány

A Bliss Alapítvány munkatársa munka közben Fotó: Bliss Alapítvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bliss Alapítványt választotta Karsai Dániel, a Magyar Hang Év Embere cím birtokosaként, őket támogatja a Magyar Hang szerkesztősége által felajánlott százezer forintos adománnyal. Ezt az összeget cikkünk megjelenése után az olvasók is kiegészíthetik. 

Ez az alapítvány 1987 óta segíti Magyarországon azokat a sérült embereket, akiknek nem adatott meg a beszéd képessége, vagy elveszítették azt. A társaság Charles Blissről kapta a nevét, aki 1949-ben alkotta meg a Bliss-nyelvet. Ez a jelképrendszer lehetővé teszi a kommunikációs képességükben súlyosan akadályozott emberek részére, hogy beszéd nélkül is kifejezzék gondolataikat. Mivel a beszéd hiánya igen gyakran társul más fogyatékosságokkal, például súlyos mozgáskorlátozottsággal, ezért az alapítvány ennek a célcsoportnak is tud segítséget nyújtani. Ma már gyakorlatilag bármilyen fogyatékosság – mozgásszervi, értelmi vagy érzékszervi akadályozottság – esetén rendelkezésre állnak olyan high-tech eszközök, amelyekkel jól kompenzálható a beszéd hiánya. Ilyen például a fejjel vagy szemmel irányítható egér, amelyek akkor is lehetővé teszik számítógép használatát, ha valaki nem tudja használni a kezét. Ezeket az eszközöket és a mögöttük álló komplex nyelvi és informatikai rendszereket nevezik összefoglalóan augmentatív és alternatív kommunikációnak. – A módszer lényege, hogy a sérült ember teste ne börtön legyen számára, hanem a lehetőségekhez képest a legjobban tudjon kommunikálni – mondta a Magyar Hangnak Veszelovszki Zsanett gyógypedagógus, a Bliss Alapítvány munkatársa. Az alapítvány szakemberei személyre szabottan segítenek kiválasztani a megfelelő módszereket, és lehetőséget nyújtanak a technológiai eszközök kölcsönzésére is.

A szakember elmondása szerint a Bliss Alapítvány szolgáltatásai magánfinanszírozott formában érhetők el, de van olyan kliensük is, akinek például egy cég segít a költségek átvállalásában. Működésük elképzelhetetlen lenne az egyszázalékos adófelajánlások, a pályázati lehetőségek, valamint Újbuda Önkormányzata, magánszemélyek és cégek támogatása nélkül. Az alapítvány évi nagyjából 30 millió forintos költségvetésből gazdálkodik, melynek jó része a rezsire megy el – az energiaár-robbanás óta komoly problémát jelentenek számukra a fűtési költségek, ezért kénytelenek takarékoskodni. – A Vodafone Magyarország Alapítvány segítségével sikerült hősugárzókat beszereznünk, ezzel egészítjük ki a fűtést, hogy ne csak a nagyon költséges távfűtést használjuk – számolt be a helyzetükről Veszelovszki Zsanett. A Bliss Alapítvány megkereste Karsai Dánielt, és felajánlotta, hogy megismerteti azokkal a kommunikációs módszerekkel, amelyekre később szüksége lehet. Lehetőség szerint ki is kölcsönzik a szükséges eszközöket, és ami nem áll rendelkezésre, annak a beszerzésében is segítenek. Veszelovszki Zsanett hozzátette: korábban is voltak ALS-sel élő ügyfeleik, és az ő kiszolgáltatottságukat jelentősen csökkentheti, ha továbbra is képesek a gondolataikat könnyen kifejezni, a munkájukat végezni, üzeneteket írni, böngészni vagy ügyeiket intézni az interneten.

A Magyar Hang januári 5-ei, újévi számának megjelenésétől két héten át bárki csatlakozhat a támogató akcióhoz. A felajánlásokat a Magyar Hangot kiadó Alhambra-Press Bt. számlájára fogadjuk, bankszámlaszám: 11702036-20724120 – OTP. Kérjük, a közleményben tüntessék fel a Bliss Alapítvány nevét!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/1 számában jelent meg január 5-én.