Kegyelmet kapott Novák Katalintól Budaházy György

Kegyelmet kapott Novák Katalintól Budaházy György

BA terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György az ellene és társai ellen indult megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2019. február 14-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet – tette közzé a Sándor-palota csütörtökön a honlapján. 

A közleményben az áll, hogy a köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött. Budaházy Györgyöt a Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban megismételt büntetőeljárásban első fokon tizenhét év fegyházra ítélte az úgynevezett Hunnia-perben, méghozzá terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. Az államfő döntése tehát azt jelenti, hogy Budaházy szabadul a börtönből, csakúgy mint többi, jogerősen elítélt vádlott-társa is. 

A vádirat szerint Budaházy György és egy társa indította útjára a Hunnia Mozgalmat, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget, több akkori kormánypárti képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek. A hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben március elején másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését.

Ugyanakkor már a tavalyi év végén kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől a Budaházy-ügy hét érintettje. Novák akkori tájékoztatása szerint alapos mérlegelést követően úgy döntött, hogy különválasztja azok ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Szerinte  az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest, az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntött.

Toroczkai László, a radikális jobboldali Mi Hazánk elnöke a Twitteren lelkes hangnemben üdvözölte Budaházy szabadulását: „Budaházy Gyuriék szabadok végre! A köztársasági elnök kegyelemben részesítette őket! Nem az ítéletet törölte, de felfüggesztette, így az összes hazafi végre szabad ember! Sokat és sokan küzdöttünk ezért minden látható és nem látható fronton.”

Frissítés:

Csintalan Sándor, a HírTV egykori műsorvezetője, lapunk Kötöttfogás című műsorának rendszeres szereplője, akit a bíróság szerint 2007-ben egy Budaházy Györgyhöz kapcsolódó szervezet vert össze egy mélygarázsban, viszont azt mondta csütörtökön este a Media1 érdeklődésére, hogy nagyon elborzasztja Novák Katalin döntése, miszerint kegyelmet adott Budaházy Györgynek. Mint hozzátette, Budaházy kiengedése a börtönből még felháborítóbb úgy, hogy a köztársasági elnök arra hivatkozva teszi ezt, hogy hazánkba látogat Ferenc pápa.