Kegyelmi botrány: Balognak már miniszterként tudnia kellett a bicskei bűnökről

Kegyelmi botrány: Balognak már miniszterként tudnia kellett a bicskei bűnökről

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polt Péter legfőbb ügyész mellett Balog Zoltán, akkor hivatalban lévő miniszter volt a címzettje annak a 2012-es ombudsmani jelentésnek, ami a bicskei gyermekotthon viszonyait tárja fel – írja a 444.

A jelentést már a Magyar Hang is megemlítette azután, hogy Balog Zoltán az államfő lemondásához vezető kegyelmi botrányában megszólalva azt mondta, amint felmerült a gyanú a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményeket végrehajtó igazgatójával szemben, ő azonnal felfüggesztette őt az állásából. Azonban a Balog által említett „gyanú” és a felfüggesztés között valójában eltelt több év.

A 2012-ben készült, aggályokat megfogalmazó ombudsmani jelentésben ugyanis ott szerepel, hogy „Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterét kérte, hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére”. A dokumentum októberben látott napvilágot, Balog Zoltán akkor már hónapok óta miniszter volt és mint ilyen, címzettje az aggályokkal teli jelentésnek. Az igazgatóról, V. Jánosról végül 2016-ban derült ki a széles nyilvánosság számára, hogy mit tett, erről az RTL Klub Házon Kívül című műsora számolt be. Ekkor – és ahogy látjuk, nem „azonnal” – már valóban elindult az a bizonyos vizsgálat, amiről Balog Zoltán beszélt. Csakhogy a vizsgálat ideje alatt V. János ott lakott az intézetben, áldozatai között. Épp ezért, az RTL Klub riportere megpróbálta megtudni Balog Zoltántól, miként biztosítható a vizsgálat függetlensége, ha közben az igazgató ott lakik, és mit tesznek annak érdekében, hogy a tanúkat ne befolyásolják. Balog Zoltán erre azt bizonygatta, hogy a tanúk védelme biztosított, amikor pedig a riporter továbbra is megpróbálta megtudni, hogy milyen módon, Balog csak annyit reagált: „Próbálja meg elképzelni, jó?”

V. János pedofil bűncselekményeket végrehajtó igazgatót – akinek a (részben) Balog Zoltán tanácsára elnöki kegyelemben részesített K. Endre falazott –, 2016-ban került előzetes letartóztatásba és 2019-ben ítélték el.