Kemenesi Gábor: Szükség lenne a maszkra és a távolságtartásra

Kemenesi Gábor: Szükség lenne a maszkra és a távolságtartásra

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elég az oltás, maszkhasználatra és a távolságtartásra is szükség van a koronavírus elleni védekezés során – hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Mivel a delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust (de ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől még kiválóan védenek a vakcinák) így az oltással nem élők, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, most a Delta variáns által tüzelt negyedik hullámban könnyebben elérhetőek a vírus számára. Éppen emiatt, hogy van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását – figyelmeztetett Kemenesi Gábor. 

A virológus idézett az egyik ECDC-dokumentumból is: 
– Amennyiben olyan helyzetben találkozunk, ahol mindenki egészséges és megfelelő vakcinálási soron is átesett, úgy ez tekinthető a legbiztonságosabb forgatókönyvnek, nem feltétlenül szükséges a maszk és távolságtartás.
– A maszk és távolságtartás ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is).
– A maszk és távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (pl: közlekedés) és nagy gyülekezések alkalmával (szuperterjesztési esemény veszélye miatt – ekkor egy eseményhez köthetően egy-egy fertőzöttnek az átlagoshoz képest sokkal több továbbadásra van esélye)

„A vakcina valóban az első és legfontosabb védelmi vonalunkat jelenti. A vakcinák valóban működnek, a jó átoltási mutatókkal bíró országokban jóval elmaradnak a kórházi kezelések és halálozások számai a legutóbbi hullámhoz képest, annak ellenére is, hogy az esetszámok magasak. A vakcina önmagában azonban egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége. A maszk és távolságtartás így nem csupán a vírus ellen védtelen embertársainkat védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, amelyre folyamatosan szükség van. Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez” – írta.

Hozzátette: „a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani - legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Ez újabb és újabb hullámokat vethet, ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly - várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott. Addig a mostanihoz hasonló kihívásokra mindenképpen célszerű minden lehetséges eszközzel védekezni és lassítani a járványt.”

Kemenesi Gábor figyelmeztetett, hogy a járványok elleni küzdelem alapvető értelme továbbra is az, hogy lassítani kell a vírus terjedését. „Ha lassul a terjedés, akkor ezzel arányosan a megbetegedések száma is lassabban nő, a kórházi terhelés is kiegyensúlyozott, ez a lezárások elkerülésének módja.”

A kormány jelenleg egyáltalán nem gondolkodik kötelező maszkhasználatban, távolságtartás helyett pedig fesztiválokat szervez. – Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, az még egyszer mondom, nem oldja meg a problémánkat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban, hozzátéve azért: aki úgy érzi magát biztonságban, az hordja a maszkot. Beszélt a kötelező oltásról is, mint lehetőségről. Nagy vita van arról, hogy egyes munkaadók előírhatják-e vagy sem, de kötelezővé a teljes országban nem tudják tenni – mondta. 

Boldogkői Zsolt virológus a miniszterelnök interjújára reagálva figyelmeztetett: hazánk éllovasból lassan sereghajtó lesz az átoltottság tekintetében. A Magyar Hangnak elmondta: mivel igen valószínű a negyedik hullám berobbanása, fel kellene készülni erre a helyzetre. A nyugat-európai országokban nyáron is fennmaradt a maszkviselés kötelezettsége zárt terekben, sőt van, ahol a teraszokon is. Szerinte ha nem lesz kötelező az oltás, sőt a maszkviselés sem, illetve jelentős korlátozások sem lesznek, akkor igen szűkre szabottak a lehetőségeink: vagy az égiek könyörületességben bízhatunk, hogy nem lesz komoly a járvány, vagy a természetre hagyjuk a dolgokat, ami tragédiákhoz vezet.