Két évbe telhet, hogy megjöjjön a táppénz

Két évbe telhet, hogy megjöjjön a táppénz

Üres tanterem (Fotó: MTI /Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint két év után értesített a Kormányhivatal egy pedagógust arról, hogy a 2020 decemberében elszenvedett koronavírus-fertőzését elismeri foglalkozási megbetegedésként – ami azt is jelenti, hogy jár neki a száz százalékos táppénz a 60 (betegszabadság esetén 70) százalékos táppénz helyett. Két és fél év is eltelhet, mire hozzájuthat a különbözethez.

Az általános iskolában dolgozó tanár neve elhallgatását kérte, de a Magyar Hangnak elküldte az illetékes Kormányhivataltól kapott értesítést és a vizsgálati lapot, amely szerint 2020 decemberében lett pozitív a koronavírus-gyorstesztje, amit a hatóságok utólag foglalkozási betegségként ismertek el. Vagyis két év után kiderült, hogy a tanár száz százalékos táppénzre jogosult – ám a különbözet kifizetésére várhatóan még ennél is tovább kell várnia.

László (nevét megváltoztattuk) elmondta: egy iskolai gyorstesztelésen derült fény arra, hogy bár teljesen tünetmentes, koronavírus-fertőzött, ezért karanténba kellett vonulnia. A keresőképtelenége idejére kevesebb fizetést kapott. Mint sok tanárnak, neki is volt másodállása, ezért elmondása szerint nem ezen múlt, hogy legyen mit ennie a családjának. Mégis sérelmezte, hogy a kifizetés ügyében később sem történt semmi: különösen azért, mert 2020 év végén azzal volt tele a sajtó, hogy minden koronavírussal megfertőződő pedagógus száz százalékos táppénzt kap.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány nappal azelőtt jelentette be: ha egy pedagógus elkapja a koronavírus-fertőzést, a hatóságoknak azt kell vélelmezni, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, így jár majd nekik a száz százalékos táppénz.

Jogszabály viszont nem született erről, csak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott ki egy tájékoztatót, amely azt tartalmazta, hogy minden esetet egyedileg bírál el a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vagyis az igénylőknek végig kell menniük egy meglehetősen hosszadalmas eljáráson, amely a munkáltató, az orvos, a munkavédelmi hatóság (a kormányhivatal) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával zajlik. 

László szerint a munkahelye segítőkész volt, az orvos jelzett a hatóság felé, és le is adták a szükséges dokumentációt. Azóta viszont annyi idő telt el, hogy már le is tett a pénzről, amikor megérkezett az értesítés a kormányhivataltól. Elmondása szerint telefonon úgy tájékoztatták: a kifizetésre valószínűleg 3-6 hónapot még várnia kell.

László esetéből úgy tűnik, hogy a hatóság valóban elismerte a pedagógus koronavírus-fertőzését munkahelyi megbetegedésnek – jóllehet, a tömeges fertőzések időszakában nehéz lett volna kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ki hol fertőződött meg. Még akkor is, ha László azt mondja: nagyon vigyázott magára, a tömegközlekedést sem használta, így csak az iskolában fertőződhetett meg. 

A foglalkozás-egészségügyi szakorvos véleménye szerint „a megbetegedés és az iskolai közösség kapcsolata az esemény lefolyása alapján nagy valószínűséggel állítható”, a vizsgálat végkövetkeztetése pedig az: „nem zárható ki”, hogy a megbetegedés munkahelyi eredetű. A kérelem minden esetre sikerrel járt. 

Azzal viszont László nem igazán tud mit kezdeni, hogy ez két évvel a megbetegedése után történt – Most zárjuk le az iskolában félévi jegyeket, órákra vannak kiszámolva a tennivalóim. Én nem csúszhatok két napot sem, nem hogy két hetet vagy két évet – mondta a Magyar Hangnak a tanár.

– Annak idején a pedagógus szakszervezetek is felhívták a figyelmet, hogy a kormánynak jogszabályt kellene alkotnia arról, hogy a pedagógusok megkapják a száz százalékos táppénzt, ha elkapják a koronavírus-fertőzést – emlékeztetett Takács Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa. Ám a kormány ígérete ellenére nem alkotott rendeletet. Kásler Miklós akkori emberi erőforrás miniszter kiadott ugyan egy tájékoztató levelet, amelyet az intézményvezetők kaptak meg, ám – mint Takács Ádám felhívta a figyelmet – ez nem jogszabály. Az eljárások pedig a tapasztalatok szerint több évig is elhúzódhattak.

– Nekünk is írt néhány pedagógus, mert beadták a kérelmet, mégsem történt semmi. Ezekre a megkeresésekre érdemben nem tudtunk mit mondani, mert ha folyamatban van egy eljárás, akkor a hatóságon múlik, hogy mikor zárul le – mondta a Magyar Hangnak Takács. Hozzátette: mivel a TASZ-nál akkor jelentkeznek az ügyfelek, amikor valamilyen problémába ütköznek, ezekből a tapasztalatokból nehéz lenne a teljes képet megítélni – a náluk jelentkező pedagógusok közül mindenesetre senki nem jelzett még vissza, hogy megérkezett volna hozzá a táppénz-kiegészítés.

A határidőkről azt mondta: a két éves ügyintézési idő mindenképpen jogsértő, ugyanis a baleseti táppénz igényt 60 napos határidőn belül kellett volna elbírálnia a hatóságnak. A táppénzkülönbözet pedig visszamenőlegesen legfeljebb 6 hónapon belül igényelhető.

Takács Ádám azt is hozzátette: az eljárás lefolytatását az is megnehezíthette, hogy a világjárvány idején a háziorvosok gyakran nem voltak elérhetőek, és sok esetben a hatóság el sem rendelte hivatalosan a járványügyi elkülönítést, az érintettek csak az orvos szóbeli utasítása alapján maradtak otthon. Később, ha igazolni akarták a munkahelyi megbetegedést, a hatóságok mégis elvárták, hogy bemutassák a szükséges dokumentumokat.

Címkék: koronavírus