Kimerülten érkeztek vissza a magyar mentőcsapatok Törökországból

Kimerülten érkeztek vissza a magyar mentőcsapatok Törökországból

A Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportjának Törökországból hazaérkezett első küldöttsége és az őket fogadók a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 12-én. Balra Trencsényi Péter, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) küldöttségének misszióvezetője. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katasztrofális körülmények között, víz és világítás nélkül, sokszor mínusz 10 fokban dolgoztak a földrengés-sújtotta területen – erről beszéltek az RTL Híradónak a Törökországból most hazaérkezett magyar mentőcsapatok tagjai. Mostanra ők is kimerültek, hiszen több mint egy hétig segítettek a túlélők utáni keresésben. A Baptista Szeretetszolgálat hét embert talált meg élve a romok között, a Pest megyei kutató-mentők pedig ötöt, köztük egy kisgyereket. A HUNOR mentőcsapat szintén vasárnap késő este tervezett visszaérkezni Budapestre. 

Azt RTL beszámolója szerint üdvrivalgás és tapsvihar fogadta a reptéren a mentőcsapatot. Szombat éjjel landolt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat gépe. Egy hét után tértek haza a földrengés sújtotta övezetből. Családjuk és barátaik könnyek között ölelték őket. Zulu, a csapat keresőkutyája talált meg egy másfél éves kisgyereket egy ötemeletes épület romjai alatt. A nagypapáját is ki tudták szabadítani, rajtuk kívül három másik ember életét is megmentették.

A Baptista Szeretetszolgálatot is ujjongva köszöntötték a reptéren. Tizennyolcan vettek részt a földrengés utáni keresésben nyolc mentőkutyával. Tizenegy embert találtak meg élve, köztük egy nagymamát, akinek a kiszabadításáért több mint 18 órán át küzdöttek. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt mesélte, nem volt egyszerű a mentés, hiszen a nő nyaka mellett egy betontömb volt, így nagyon óvatosnak kellett lenniük. – Sírva fogadta, hogy ott vagyunk – mondta Szilágyi Béla.