Kormányinfó: a kaszinóknak is be kell zárniuk este 11-kor

Kormányinfó: a kaszinóknak is be kell zárniuk este 11-kor

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tucatjával hoztunk döntéseket a mai kormányülésen – mondta Orbán Viktor a HírTv Magyarország élőben című műsorában szerda este. A miniszterelnök beszélt a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről, az új otthonteremtési programról, az orvosbérek emeléséről, és Soros Györgyről is.

A szerdai kormányülés döntéseit a csütörtöki Kormányinfón jelentették be. – A vírushelyzettel foglalkozott a kormány szerdán, hosszan és alaposan – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. – A járvány második hulláma mindenhol felfutó ágban van, Magyarország a jobban védekező országokhoz tartozik, az emberélet a legfontosabb, ezért a halálozások száma a mérvadó, e tekintetben pedig Magyarország jól áll Európában. A közép-európai térség jobban védekezik, mint a nyugati országok, mi pedig hozzuk a régió átlagát – tette hozzá.

Gulyás Gergely ismertette a nemzeti konzultáció eredményeit is, ami elmondása szerint a Soros-konzultáció után a második legsikeresebb volt. A megadott válaszok szerint a magyarok a védekezés következő eszközeit támogatják a leginkább:

  • 83 százalék a maszkviselést ítélte a legfontosabbnak;
  • 79 százalék támogatta a rendezvények korlátozását;
  • ugyanennyien az országhatárok lezárását;
  • 78 százalék támogatta a távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket;
  • 64 százalék szerint helyes a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása;
  • az időseknek fenntartott vásárlási idősávot 62 százalék;
  • a kijárási korlátozás pedig a válaszadók 59 százaléka támogatta.

– November 1-től 20 százalékkal nő az ápolók fizetése, és 2022. január 1-vel 30 százalékos béremelésre kerül sor, vagyis összesen 72 százalékkal nő a bérük az Orbán-kormányoknak köszönhetően. Az orvosok elkötelezettségét is igyekeznek megerősíteni, így a Magyar Orvosi Kamarával (MOK), és az ellenzékkel egyetértésben emelik az orvosok bérét, és azzal párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a rendszerből. Az jogszabály ráadásul a miniszter szerint a külföldi orvosokat is haza lehet csábítani – mondta.

125 százalékos béremelésre számít Gulyás Gergely 2021. január 1-től a bértábla alapján. – Az orvos szakma rendszerváltozás óta íródó történetében mérföldkő ez az emelés – fogalmazott a miniszter. – Vannak még vitás kérdések, de ezekben később is ráérnek döntést hozni, a kormányrendelet világos szabályokat fogalmaz meg – mondta el Gulyás Gergely. Az átvezénylés kapcsán elmondta, ez csak a járvány elleni védekezés idején indokolt, az összeférhetetlenségről szólva pedig hangsúlyozta, nem szeretnék tiltani a magánpraxist, az ésszerűség határain belül mindenki vállalhat másodállást a megemelt bérektől függetlenül.

A háziorvosok béremeléséről szólva a miniszter közölte: itt még nehezebb megmondani, hogy mennyi a jövedelem, mert annak egy része a kártyapénz, ami pedig attól is függ, kinek mekkora a praxisa. Itt ezért egységes béremelésről beszélni értelmetlen, azt tudjuk rögzíteni, hogy ha valakinek egy bizonyos összeget nem ér el a fizetése, akkor azt az állam kipótolja - tette hozzá, jelezve, hogy a részletes szabályok most készülnek.

A munkahelyek és a családok védelme, és a vállalkozások támogatása kiemelt fontossággal bér, 1,4 millió álláshely megvédése vagy létrehozása, a KSH adatai szerint 4,5 millióan dolgoznak, ez csak 18 ezerrel marad el a mindenkori foglalkoztatottsági csúcstól. A magyar gazdaságvédelem Európában az egyik legsikeresebb – mondta.

A családok védelme kapcsán Gulyás Gergely elismételte Orbán Viktor szerdai szavait: Novák Katalin új otthonteremtési programot ismertetett. Ennek a része, hogy a 2022. december 22-ig zajló építkezéseknél továbbra is öt százalékos lesz az áfa. A miniszter elmondta azt is, egyszerűsítik az építési eljárást, a településkép-védelmi szempontokra tekintettel akár el is maradhat az engedélyezési folyamat. A hitelmoratórium meghosszabbítását tárgyalják hamarosan, a céljuk 2021. január 1-től a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelőknek, a közfoglalkoztatottaknak, és a munkanélkülieknek ne kelljen hitelt fizetniük, a vállalatok esetében pedig azok mentesülnek a hitelfizetés alól, ahol 25 százalékkal esett vissza a bevétel.

Vizsgálják az Európai Bíróság ítéletét a CEU ügyében, és be fogják tartani annak intézkedéseit – mondta el kétszer is Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

Áder János utódjáról már tárgyal a Fidesz – hangzott el egy kérdés részeként. Gulyás Gergely azonban úgy reagált, 2022 tavaszáig ne legyen téma az új köztársasági elnök személye, addig nem foglalkoznak vele.

A Radetzky-laktanya a főváros előnyére változik majd, mindenki büszke lehet arra a 30-40 milliárdos beruházásra, amely megőrzi az a Duna felőli arculatot, de felújítja a „lassan összeomló” épületet – fogalmazott Gulyás Gergely, aki elmondta azt is, ő maga adott engedélyt a korábban sok vitát kiváltó rekonstrukcióra.

Az operatív törzs javaslatára a kormány döntött, hogy a kaszinóknak is be kell zárnia este 11 órakor – jelentette be Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

Witzmann Mihály fideszes képviselő családjának elnyert szálláshely-támogatása kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a látszat szempontjából nem szerencsés, hogy a politikus hozzátartozói is kaptak közpénzt. Hozzátette, a pályázaton sikeresen szereplők Witzmann Mihálytól függetlenül is megkapták volna a támogatást.

A kormány egyik legnagyobb teljesítménye, hogy bár vannak problémák a cigány-magyar együttélésben, egyre több cigányember dolgozik Magyarországon, és egyre több gyermek látja azt, hogy a szüleik nem otthon vannak, és nem csinálnak semmit, hanem elmennek dolgozni – fogalmazott újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

– A szórakoztatóipar nem áll távol a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, a diákok most diploma nélkül is ezt gyakorolják – mondta el kétszer is Gulyás Gergely a kormányinfón az SZFE körüli ügyek kapcsán.

– Van-e helye a gyermekek számára a homoszexuális propagandának, szerintem nincs – fogalmazott Gulyás Gergely a Meseország mindenkié című mesekönyv körüli botrány kapcsán. Hozzátette, meg kell azt is vizsgálni, hogy nem valósul-e meg a kiskorú veszélyeztetése a mesekönyv bevezetésével.