Kutyapárt: Amíg az ispánokon röhögünk, a Fidesz még átláthatatlanabbá teszi a vagyonnyilatkozatokat

Kutyapárt: Amíg az ispánokon röhögünk, a Fidesz még átláthatatlanabbá teszi a vagyonnyilatkozatokat

Fotó: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Miközben elnevetgélünk/szörnyülködünk az ispánokon és a vármegyéken, Kocsis Máté épp kiveszi az ingatlanokat, megtakarításokat és ingóságokat az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozati köréből – írta közleményében a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP). A parlamenten kívüli párt szerint amikor a Fidesz olyasmit szeretne megváltoztatni, ami bizonyos körökben kiverné a biztosítékot, elterelésként bedobnak egy gumicsontot – ez esetben az ispánokat és a vármegyéket –, hogy inkább mindenki azon csámcsogjon.

Eddig sem volt túl sok értelme a vagyonnyilatkozatoknak Magyarországon, hiszen mindenki azt írhatott be következmények nélkül, amit csak akart, de ha ezt elfogadják, még kevesebb lesz – írták.

Felhívták a figyelmet arra a korábban megfogalmazott követelésükre is, amellyel a képviselői vagyonnyilatkozatokat számonkérhetővé tennék.
A kutyapárt szerint ugyanis a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerből hiányzik a büntethetőség, az ellenőrzés és a vagyonosodás vizsgálata. Ezért a párt tíz éven át elérhetővé tenné, a NAV-val ellenőriztetné a tartalma valódiságát, és büntethetővé tenné a valótlan vagyonnyilatkozatot.

Emellett a vagyonnyilatkozati kötelezettséget kiterjesztenék az állami tulajdonú vállalatok vezető tisztségviselőire is, mivel a közvagyonnal gazdálkodó szervezetek közvetlen irányításában résztvevők korrupciós kitettsége még nagyobb is, mint a képviselőké.

Mint arról beszámoltunk, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte a vármegyerendszer fogalmi visszaállítását, a kormánymegbíztottakat pedig főispánoknak neveznék. Egy másik törvénymódosító javaslata szerint pedig átalakítanák a vagyonnyilatkozati rendszert, amelyben még kevéssé lenne követhető az országgyűlési képviselők vagyonosodása.