Lakosságarányosan osztaná szét a rezsitámogatást az LMP

Lakosságarányosan osztaná szét a rezsitámogatást az LMP

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. október 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elégedett az LMP azzal, ahogyan a kormány a fővárosi kerületeknek osztott pénzt a megemelkedett energiaköltségek miatt rezsitámogatásra. Konkrét javaslataik is vannak, hogy mit kellene tenni.

Ahogy az a napokban kiderült, 138 városnak és 17 kerületi önkormányzatnak összesen csaknem 44 milliárd forint támogatást biztost a kormány a megemelkedett energiaköltségekhez. Budapesten a legtöbb pénzre a fideszes Borbély Lénárd által irányított XXI. kerület számíthat, 762 millióra. De 729 milliót kaphat a szintén kormánypárti vezetésű X. kerület, míg 696 milliót a Pokorni Zoltán XII. kerülete. Az MSZP-s Horváth Csaba által irányított Zuglónak 546 millió jut, míg a VIII. kerületnek Pikó András vezetése mellett 469 millió. Több olyan kerület azonban kimaradt, ahol DK-s a polgármester, mert az ellenzéki politikusok nem akartak egyénileg tárgyalni a kormány képviselőivel.

Az LMP budapesti elnöksége szerint a Fidesz ismét átlépett egy vörös vonalat és ezzel különbséget tett a budapestiek között, így büntetve fideszes és ellenzéki szavazókat is egyaránt. Arra szólították fel a kormányt, hogy vonja vissza a kompenzáció jelenlegi rendszerét és szigorúan lakosságarányosan osszák szét a pénzt a kerületek között. Egyúttal azt is követelik, hogy legalább ugyanekkora mértékben és ugyancsak lakosságarányos elosztás szerint biztosítsanak eszközöket egy átfogó energetikai korszerűsítési programra a kerületek számára, ugyanis a legolcsóbb energia a fel nem használt energia.

A kormánnyal nem tárgyaló, így a pénztől is eleső DK-s polgármestereket a Momentum után a zöldpárt is bírálta. Arra kérték őket, hogy a kerületeikben élőket ne használják politikai fogolyként. Közös ellenzéki jelöltként ugyanis a választói felhatalmazást – megfogalmazásuk szerint – nem olyan politikai közeg felépítésére kapták, amely szellemisége már négy választáson megbukott, hanem azért, hogy kerületüket vezessék, fejlesszék és a Fidesz által korábban okozott politikai problémákat megoldják.

A rezsitámogatásból egyébként a Fővárosi Önkormányzat sem részesült. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Magyar Hangnak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy később még ők is kapnak azért kompenzációt.

Címkék: LMP, rezsitámogatás