Magán nem spórol, de az állami cégeknél megszorít a kormány

Magán nem spórol, de az állami cégeknél megszorít a kormány

Kormányülés 2021. május 19-én (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a személyi kiadások csökkentését rendelte el az állami cégeknél, a csütörtöktől kötelező spórolás alól 27 társaságnak adott mentességet az Orbán Viktor által jegyzett döntés. A korábban alapított, közvetlenül vagy közvetetten száz százalékos állami tulajdonú gazdasági társaságoknak spórolniuk kell. Az „állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveire tekintettel” a költségtakarékosság, a költségvetési pénzek hatékonyabb felhasználása, működésük ésszerűsítése érdekében idén megtakarítást kell elérniük, méghozzá elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére.

A cégeknél a 2023. évi számviteli beszámoló szerinti személyi jellegű ráfordítások 5 százalékának időarányos részével megegyező összeget kell megspórolniuk idén, és ha ezt nem teljesítik, a fennmaradó összeg kétszeresét kötelesek megtakarítani 2025-ben. A pénzt december 15-ig kell befizetni a központi költségvetés javára az államkincstárnál vezetett „Gazdasági társaságok megtakarításai” nevű számlára, a befizetést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi. A rendelet nem érvényes egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bankra és az Országgyűlés Hivatala tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságokra, de mentességet kap például az MVM Energetika Zrt., a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., vagy épp a Magyar Posta. A személyi jellegű ráfordítás nem egyszerűen a fizetést jelenti, a bér mellett egyéb kifizetéseket, járulékokat is tartalmaz.

A lépés azért is érdekes, mert épp július 1-jével emelkedtek ismét a miniszteri fizetések: az addig havi 3 millió 94 ezer forintot keresők – a kormány legtöbb tagjának – bruttó bére 3 millió 534 ezer forintra nőtt, de például Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 5 millió forintos havi fizetése 6 millió 362 ezer forintra gyarapodott. Orbán Viktor miniszterelnök jövedelme pedig a képviselői tiszteletdíjjal együtt havi bruttó 6 millió 539 ezer forintra emelkedett júliustól.