Jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon

Jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon

Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál. A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal. A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát.

A tatai helyőrségű dandár parancsnoka a pilismaróti Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján délelőtt azt közölte, hogy a Magyar Honvédség Klapka György páncélos dandárjának katonái hétfő reggeltől Neszmélyen és Pilismaróton hajtanak végre árvízvédelmi feladatokat. Tóth István ezredes tájékoztatása szerint a páncélosdandár állományából három munkacsoportot vezényeltek a gátak és töltések mellé, ahol a védművek megerősítését és a töltések magasságának növelését végzik el. Az ezredes hozzátette, a katonák szakmai irányítását a vízügyes szakemberek végzik. Még érkeznek be a különböző igények a Magyar Honvédséghez, mely felkészült arra, hogy szükség esetén, döntéselőkészítést követően további munkacsoportokat vezényeljen a helyszínekre. Az MTI információi szerint hétfő reggel Neszmélyen 55 katona, Pilismaróton pedig 114 egyenruhás segítette a védekezést.

Pintér Sándor belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján a Magyar Hang kérdésére azt mondta, hogy jelenleg 100-150 hivatásos katona teljesít szolgálatot az árvízvédelemben, a Lajta térségében. A honvédekre elsősorban a védművek építésénél van szükség. Azt is mondta, hogy a Magyar Honvédség árvízi védekezésre bevethető állománya 12 ezer fő.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke délelőtt feltette a kérdést, hogy miért csak a civilek ezrei vannak a gátakon. „Hol vannak a magyar honvédség katonái? Csak óriásplakátokon? És az állandóan emlegetett tartalékosok? A honvédelmi miniszter tegnap 350 honvéd vezénylésétől kommunikált. Dömötör Csaba államtitkár pár órával később 17 ezerről. Melyik az igaz?” – sorolta a kérdéseit. Dömötör Csaba ezt posztolta ugyanis a Facebookra: „A Magyar Honvédség 17 ezer embert, gépjárműveket, helikoptereket biztosít az árvízi védekezéshez. A munkában a rendőrségre, a büntetés-végrehajtásra és a tűzoltóságra is számíthatnak.”

Árvízi közvetítésünket itt olvashatja>>>