Az újabb öngyilkosság után lép a Mammut

Az újabb öngyilkosság után lép a Mammut

A Mammut II. üzletház (másik nevén a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ) épülete a főváros II. kerületében a Széna téren. Előtte egy Combino villamos áll éppen a megállójában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közelmúltbeli események fényében szakértői csoportot állítottunk fel, többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével, hogy megvizsgáljuk, vannak-e további intézkedések, amelyeket bevezethetünk a hasonló esetek elkerülése érdekében – közölte a Mammut Bevásárlóközpont a 24.hu-nak küldött szerdai közleményében az épületbe történt vasárnapi – immár sokadik – öngyilkosság után.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere kedden közösségi oldalán tudatta, hogy egyeztetést kezdeményeznek az üzletközponttal, remélve, hogy közösen találnak megoldást. „Az elmúlt 13 évben ő volt a hetedik olyan ember, aki a pláza emeletéről levetve magát lett öngyilkos. Többször, többen kerestek meg minket is, hogy tegyük biztonságosabbá az épületet. Mivel a bevásárlóközpont nem középület, az Önkormányzatnak nem áll módjában intézkedni, de mégis szeretnénk elérni változást” – jelezte.

Az üzemeltetője szerdai közleményében azt írta, hogy lépéseket terveznek, hogy biztonságosabbá tehessék a látogatóiknak a létesítményt. A lépések: „fizikai változtatásokat hajtunk végre, melyek építészeti előkészítését már elindítottuk, a részletekről később tudunk beszámolni. Együttműködünk egy országos lelkisegély-szolgálattal, hogy szakmai véleményüket figyelembe vegyük, ide értve akár helyszíni lelki tanácsadás biztosítását is. Együttműködünk Budapest Főváros II. Kerületének Önkormányzatával, hogy a lehetséges közös lépésekről és az érintetteknek való segítségnyújtásról egyeztessünk. A közleményben azt is rögzítik, hogy eddig milyen lépéseket tettek: Eltávolítottunk minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat), amely megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást. Rendszeres és átfogó képzést tartottunk biztonsági szolgálatunknak az intő jelek kiszűrésére a bevásárlóközpont területén. Bevezettük a biztonsági szolgálat gyakori járőrözését a harmadik és negyedik emeleten. A bevásárlóközpont kamerarendszere úgy került beállításra, hogy a korlát melletti részek jól láthatók legyenek, így lehetőséget adva a beavatkozásra. Mentálhigiénés támogatást ajánlottunk fel a bevásárlóközpontban dolgozók számára, akik az esemény érintettjei voltak, és ezt igényelték.

Ugyanakkor a közlemény azt is megállapította, hogy „azzal is számolni kell, hogy „minden óvintézkedés ellenére néha olyan elszántsággal és hirtelen történik meg a tragédia, hogy – helyszíntől függetlenül – azt nagyon nehéz megakadályozni”.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot!

Címkék: öngyilkosság, Mammut