Márki-Zay Péter elmondta, mennyi támogatást adott Bige László

Márki-Zay Péter elmondta, mennyi támogatást adott Bige László

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötmillió forint érkezett Bige Lászlótól a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányszámlájára – mondta Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi Facebook-videójában, melynek első része egy Partizánnak adott élő interjú volt. Hozzátette: minden pénzt elfogadnának, ha mondjuk 100 millió forinttal támogatná legálisan az ellenzék kampányát, azt is. Hangsúlyozta, mindenki támogatására szükségük van, akár magánemberről, akár vállalkozóról van szó. Megjegyezte, hogy Soros is támogatta Orbán Viktort és a Fideszt, amit soha nem fizettek vissza, „ehhez képest nagyon aranyos, hogy megkérdőjelezik, hogy szabad-e Bige Lászlótól támogatást elfogadni”.

Elindult a miniszterelnök-jelölti kampány szervezése, mind a hat párt részt vesz benne. A pártoknak körülbelül egymilliárd forintnyi támogatás áll rendelkezésre, de az biztos, hogy nagyon sok pénz kell a kampányra – tette hozzá. Most építik fel a szervezetet, a hierarchiát a kampányra, lesz egységes ellenzéki kampány, egységes irányítással, üzenetekkel, ehhez kis türelmet kért, hamarosan el kell ennek indulni. Még a karácsonyi szezon előtt szeretnének egy komolyabb kampányhullámot elindítani – mondta.

Beszélt arról is, hogy hosszú idő után újra leült Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével, Brüsszelben pedig Gyöngyösi Mártonnal, a párt EP-képviselőjével is tárgyalt. Úgy látja, hogy a Demokratikus Koalíció fanatikusai is elfogadják már az előválasztás eredményét, és az ellenzéki egységet.

Szerinte az ellenzéken belüli finnyáskodásnak most nincs itt a helye, mindenki szavazzon az ellenzéki listára és jelöltre, akkor is, ha valakit nem kedvel. Mindenkit arra kért, hogy akár aktivistaként, vagy csak másokkal való beszélgetéssel is támogassák a kormányváltást.

Azt is elmondta, hogy árnyékkormányról nem olyan értelemben beszél, mint a leendő kormány tagjairól, hanem szakértőkről, akik a felkészülést, programírást segítik, képviselni fogják a programot, „beszélő fejekként”. Mintegy 20 embert kértek fel eddig. Megnevezte Bojár Gábort a gazdaságpolitika kérdésekkel kapcsolatban, Király Júliát monetáris területen, Steinmetz Ádámot sportügyben, Komáromi Zoltánt egészségügyi kérdésekben, illetve kiemelte Fleck Zoltán jogászt, aki már fel is állított egy testületet, hogy az alkotmánnyal kapcsolatos kérdésekre javaslatokat tegyenek. Megemlítette még Szél Bernadettet, Jávor Benedeket, Gyenes Szilárdot, Holoda Attilát is. Bod Péter Ákosról is úgy beszélt, mint aki biztosan részt fog majd venni ebben. Hozzátette: a csapat tagjai majd be is fognak mutatkoznia nyilvánosságnak, ha nem is úgy, hogy mind egyszerre egy színpadra állnak.

Úgy gondolja, még az idén a legtöbb szakterületen megjelölik a legfontosabb pontokat, amik a választási programjukat fogják képezni. Elmondta, hogy minden párt elkötelezett az euró bevezetése, az európai ügyészséghez való csatlakozás és az ügynökakták teljes nyilvánossága mellett. A lista szerinte 2022-ben fog összeállni.

A hatósági benzinár bevezetése kapcsán azt mondta, hogy azt ő maga sem kritizálja, szokatlan helyzetben lehet ilyen megoldásokkal élni.

Címkék: Márki-Zay Péter