Marx, Ho Si Minh és Sevcsenko „háromszögében” beszél majd Orbán Viktor Zalaegerszegen

Marx, Ho Si Minh és Sevcsenko „háromszögében” beszél majd Orbán Viktor Zalaegerszegen

A zalaegerszegi Ho Si Minh-emlékmű (Fotó: Köztérkép.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós pénzből, a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV Zrt. kivitelezésében újul meg az a zalaegerszegi Mindszentyneum, aminek az október 23-i megnyitóján beszédet mond majd Orbán Viktor miniszterelnök. Az épületben helyet kap majd egy kiállítás is, amely a magyarországi kommunisták által üldözött keresztényeknek, így természetesen a névadó Mindszenty József hercegprímásnak is emléket állít majd.

– Mi meg vagyunk illetődve s egy kis nemzet minden tagja szívből örül, hogy szabadságszeretetéért a többi nép felkarolja ügyét. A Gondviselést látjuk benne, amely a külföld szolidaritása által valósul meg úgy, ahogy himnuszunk zengi: Isten áldd meg a magyart... Nyújts feléje védő kart – mondta Mindszenty 1956-ban, néhány nappal azt követően, hogy kiszabadult az ÁVH börtönéből. A hercegprímás egyébként „nemzeti szabadságharcnak” nevezete a 66 évvel ezelőtt történteket, aminek természetesen van emlékműve Zalaegerszegen, ám a megyeiek által csak „csinált városnak” csúfolt megyeszékhely nem ezzel a köztéri alkotásával számít egyedülállónak.

Zalaegerszeg ugyanis az egyetlen magyar város, ahol ma is szobra van a kommunista Vietnám megteremtőjének, Ho Si Minh-nek. Emellett pedig köztéri szobra van még a szocialista közgazdaságtan atyjának, Karl Marxnak is. Zalaegerszeg testvérvárosa a jelenleg orosz megszállás alatt álló, ukrajnai Herszon is, amely 1986-ban egy Tarasz Sevcsenko ukrán költőt ábrázoló szobrot adományozott a megyeszékhelynek. Cserébe egyébként annak a Petőfi Sándornak a szobrát kapták, akit az orosz katonák gyilkoltak meg 1849-ben.