Medián: a háború kezdete erősítette a kormánypártokat

Medián: a háború kezdete erősítette a kormánypártokat

Orbán Viktor a 2018. április 8-ai választás napján (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hozott áttörést az ellenzéknek a kampány felpörgése, az első háborús hírek inkább a kormánypártokat erősítették – derül ki a hvg360 cikkéből. A Mediánnak a háború előtt indított, de annak kitörése után is zajló felmérése szerint az események eszkalálódása a Fidesz nagyobb támogatottságát eredményezte.

A háború kitörése előtt, a nagy osztogatások (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj) idején a Fidesz–KDNP előnye 4 százalékpont volt, ami az invázió után 12 pontra nőtt, miközben az Egységben Magyarországért december óta 2 százalékpontot vesztett támogatottságából. Ez összecseng azzal, hogy a teljes népességen belül választani nem tudók aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

Az ellenzéki pártszövetség esélyeit illetően is romlott a helyzet: tavaly decemberben 63, most 67 százalék számít Fidesz győzelemre. Az ellenzék sikerében saját szavazóinak is mindössze 45 százaléka bízik.

A kisebb pártok támogatottsága is visszaesett, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is távolabb került az 5 százalékos parlamenti küszöbtől. Gattyán György és Szanyi Tibor pártja pedig a „futottak még” kategóriába tartozik.

Az a tendencia nem változott, hogy az idősebbek, a falusiak, az alacsonyan iskolázottak és a szegényebbek között biztosan vezet a Fidesz–KDNP, a fiatalok, a nagyvárosokban élők, a diplomások és a tehetősebbek között az ellenzéknek van nagyobb tartaléka.

Az is igaz viszont, hogy még sok a bizonytalanság, már február végén is egy hajszállal többen voltak, akik szerint az ország rossz irányba megy (47 százalék), mint akik jó irányt érzékeltek (44 százalék).

A felmérést február 22-e és 26-a között készítették a magyar népességet reprezentáló 1100 fős minta telefonos megkérdezésével.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja a háborúról!