Megkezdődött a kétnapos Volán-sztrájk

Megkezdődött a kétnapos Volán-sztrájk

Volán-sztrájk 2023. december 10-én és 11-én (Fotó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött a Volán szakma, eddig leghosszabb sztrájkja! A Volánbusznál, illetve jogelőd társaságainál, a rendszerváltás óta nem került sor két napos munkabeszüntetésre! – írta Facebook-oldalán a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A Dobi István elnök által jegyzett közlemény szerint vasárnap reggelig „nem érkezett bejelentés rendkívüli eseményről, az elégséges szolgáltatásban foglalt megállapodás szerint közlekednek az autóbuszok”. – A sztrájkbizottság tagjai ügyeletben vannak és ha szükséges a munkáltató helyi vezetőjével együttműködnek, az esetleges felmerült problémák megoldásában – tették hozzá.

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt: a szakszervezet szerint a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. Az érdekvédelmi képviselet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a munkabeszüntetéshez. A társaság viszont azért tartja indokolatlannak a sztrájkot, mert szerinte a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A közlekedésért is felelős Lázár János miniszter a 25 százalékos béremelésre úgy reagált: teljesen irreális és eltúlzott.

A tervek szerint a december 10-11-i munkabeszüntetések alatt az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Korábban a szakszervezet azt közölte, ha a kétnapos munkabeszüntetés hatására nem ül le tárgyalni velük a munkáltató, január 7-8-án ismét sztrájkba lépnek.

Ha kíváncsi mely Volán-járatok esnek ki, alább tudja megnézni a listát: a vasárnapi kimaradások ITT, a hétfőieket pedig ITT találja.