Mennyire érdekli a megyeszékhelyeket a kegyelmi botrány?

Mennyire érdekli a megyeszékhelyeket a kegyelmi botrány?

Az influenszerek által a gyermekvédelem érdekében szervezett tüntetés a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti tömegtüntetéshez képest a vidéki nagyvárosokban kevésbé aktivizálta a lakosságot a kegyelmi botrány. Debrecen, Szombathely, Pécs és Miskolc közül az utóbbi város volt a legaktívabb, több száz fős megmozdulást tartottak. Más városokban azonban alig vagy egyáltalán nem voltak demonstrációk. Ettől függetlenül a helyi újságírók azt tapasztalták: a hétköznapokban mindenhol téma az ügy. 

Több vidéki lap készített az elmúlt napokban „utca embere” összeállítást a Novák Katalin bukását hozó kegyelmi ügyről: a Nyugat.hu Szombathelyen, a Kecsup Kecskeméten, a Szabad Pécs Pécsett kérdezte a járókelőket, mit gondolnak arról, hogy az azóta leköszönt köztársasági elnök kegyelmet adott egy kiskorúakat szexuálisan bántalmazó elkövető bűnsegédjének.

Pécsen nagy volt a felháborodás

A Szabad Pécs szinte száz százalékban felháborodást tapasztalt az utcán készített interjúk során, de mások részéről is. – Engem naponta kerestek, hogy mit gondolok, mikor omlik össze a kormány – érzékeltette a főszerkesztő, hogy milyen a hangulat a baranyai megyeszékhelyen. Hozzátette: ez persze nem annyira meglepő, mert Pécs eleve liberális város volt mindig. Ugyanakkor Pécsett nem volt tüntetés a kegyelmi ügy miatt. Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője úgy tudja, hogy volt tervben egy megmozdulás, de később megérkezett a bejelentés a budapesti demonstrációról, és elmondása szerint Pécsről sokan utaztak emiatt a fővárosba. Tüntetést Budapesten kívül egyébként csak kevés helyen tartottak, ott is szerény részvétellel. Ezek közül kiemelkedik Miskolc, ahol péntek délután, a fővárosi tüntetéssel egy napon szervezett nagyobb, több száz fős tüntetést több civil szervezet, köztük az ADOM Diákmozgalom és az aHang. 

Egy kicsit mást tapasztalhat az, aki belenéz a kecskeméti Kecsup hasonló videójába. Részint arról beszéltek, hogy Novák Katalinnak „szíve joga” volt kegyelmet adni, részben arról, hogy mostani rendszernél csak rosszabb jöhet, vagy hogy „az ellenzéknek kell lemondani, nem a köztársasági elnöknek”. A szerzők itt azt is bemutatták, hogy sokan elzárkóztak a nyilatkozástól. Volt, aki úgy reagált: nem érdekli a politika. Babos Attila szerint Pécsett ilyen egyáltalán nem volt, mindössze egy valaki akadt, aki nem vállalta a nyilatkozást, a többiek kifejezetten szerették volna elmondani a véleményüket.

A szombathelyiek is helytelennek tartották a kegyelmet

Tüntetés nem volt Szombathelyen sem. Itt a Nyugat.hu szerkesztősége készített körkérdést az utcán. Szilágyi József, a lap belpolitikai újságírója szerint ebben nagyjából az országos helyzet képeződött le: az emberek nagy része helytelennek tartották a kegyelmet. – Az utcán és a politikai életben nem volt látható hatása az ügynek, nem volt szervezett vagy szervezetlen tüntetés, és a helyi politikusok sem nagyon szólaltak meg ebben a témában – mondta a Magyar Hangnak az újságíró. A helyi Fidesz esetében szerinte ennek ahhoz is köze lehetett, hogy előző hét végén jelentették be, hogy kiket indítanak képviselőjelöltként az önkormányzati választáson, és ezzel voltak elfoglalva. Másrészt a téma nyilván nekik kellemetlenebb, mint az ellenzéki politikusoknak, akik többségben vannak a szombathelyi képviselőtestületben – viszont ők sem szólaltak meg. – Az utóbbi időben óvatosan fogalmaznak, és maguk is azt hangsúlyozzák, próbálják megtartani a normális kapcsolatot a kormányzati szereplőkkel is, mivel a városnak szüksége van kormányzati támogatásra – tette hozzá Szilágyi. Szilágyi József szerint érdekes lehet összevetni a mostani helyzetet az internetadó elleni 2014-es tiltakozásokkal. Akkor lakosságarányosan kifejezetten nagy tüntetés volt Szombathelyen, közel ezren gyűltek össze a 78 ezer lakosú városban, most viszont nem volt demonstráció. Az embereket szerinte foglalkoztatja az ügy, de ez nem ment át semmilyen szervezett megmozdulásba.

Debrecenben volt egy kis tüntetés

Debrecenben ugyan volt egy tüntetés múlt hét csütörtökön, azonban kis létszámmal, összesen nagyjából 30 fő ment el a megmozdulásra, amelyet a Momentum szervezett, és amelyől a Debrecineren jelent meg tudósítás. Porcsin Zsolt, a Debreciner főszerkesztője szerint a mérsékelt érdeklődés vélhetően annak volt köszönhető, Novák Katalin lemondása „kiénekelte” a témát az ellenzéki párt kezéből. 

Bár a kegyelmi botrány témája más eseményeken is előkerült – például a DK egy eredetileg energetikai témájú lakossági fórumán – a főszerkesztő úgy látja: az ellenzéki politika leginkább „elvonult” a Facebookra, a helyi politikusok a közösségi médiában voltak aktívak a témában, és a helyi fideszes influenszerek is itt aktivizálták magukat, a kormány narratíváit terjesztve az ügyről. A debreceni közbeszédben azonban néhány napra átvette a vezető helyet a kegyelmi ügy kirobbanása az akkumulátorgyárak előtt. A főszerkesztő szerint ez volt a téma az utcán, a piacon és a tömegközlekedésen, ahol már előtte másfél éve szinte folyamatosan az akkumulátorgyárakról folyt a szó.

A pedofilbotrány, illetve a gyermekvédelem érdekében influenszerek által szervezett budapesti péntek esti tüntetésről itt olvashatja tudósításunkat.