Minden vizsgálatnak hívei vagyunk a gyermekvédelem ügyében – Orbán az azonnali kérdések órájában

Minden vizsgálatnak hívei vagyunk a gyermekvédelem ügyében – Orbán az azonnali kérdések órájában

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden szigorításnak és minden vizsgálatnak hívei vagyunk a gyermekvédelem ügyében – szögezte le a parlamentben kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A miniszterelnök az azonnali kérdés órájában úgy válaszolt Ander Balázs jobbikos képviselőnek, át kell világítani a teljes rendszert, a kinevezett vezetőket és kinevezés folyamatát. A Jobbik szerint lényegesen többet kellene tenni a gyerekvédelem ügyében, erre Orbán úgy reagált, 2010 óta négyszeresére nőtt a költségvetési ráfordítás a gyermekvédelemben.

Jámbor András, a Párbeszéd politikusa szerint nem igaz, hogy a kormány volt az, aki rács mögé csukta a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját, hanem azért, mert az egyik áldozata öngyilkos lett, és több másik feljelentette őt. Jámbor arról is kérdezte a kormányfőt, hogy miért nem szigorítanak a végrehajtások ügyében, illetve több figyelmet fordítsanak a gyerekvédelemre. Orbán szerint nem érdemes összekeverni a gyerekvédelemben dolgozók bérének és a „rendrakásnak” a kérdését. A kormányfő szerint kormányzati feljelentésre kezdték felgöngyölíteni a bicskei pedofilügyet.

Toroczkai László, a Mi Hazánk politikusa arról faggatta a miniszterelnököt, mi a helyzet a készpénzhasználat korlátozásával. Orbán Viktor reakciójában azt mondta, nagy a nyomás a bankok, a nemzetközi szervezetek részéről, de ők továbbra is támogatják a készpénzhasználatot. Toroczkai felvetésére Orbán azt mondta, állnak a készpénzhasználat alkotmányba foglalása előtt, a Mi Hazánk adja be erre vonatkozó javaslatait és egy csomagban ez is belekerülhet az alkotmányba, hogy az védelmet élvezzen.

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakának első napján megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, elfogadta a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin lemondását és helyette Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét választotta új köztársasági elnökké.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.