„Elfogadhatatlan”, hogy zöld jelzést kapott a debreceni akkugyár

„Elfogadhatatlan”, hogy zöld jelzést kapott a debreceni akkugyár

Civilek tüntettek a Debrecenbe tervezett akkugyár ellen (Fotó: aHang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindent megtesz az LMP azért, hogy megsemmisítsék a Debrecenbe tervezett akkugyár környezethasználati engedélyét – a zöldpárt ezt azután közölte, hogy az illetékes kormányhivatal kiadta a tanúsítványt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal hétfőn reggel közölte, hogy minden eddiginél szigorúbb feltételekkel, de kiadták a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár építéséhez. Azt írták, hogy a környezeti elemek, így például a talaj-, a levegő-, a természet-, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írtak elő a beruházó számára, a hatóság több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását, és gyakoribb ellenőrzéseket írt elő. A döntés még nem végleges.

Az LMP a bejelentést elfogadhatatlannak nevezte. Azzal érveltek, hogy korábban sem a kormányhivatal, sem a beruházó kínai CATL képviselői nem tudtak érdemi válaszokat adni a közmeghallgatáson a helyi lakosoknak, láthatóan felkészületlenül érkeztek oda, vagy nem is volt szándékukban a tájékoztatás. A hatóságok szerintük tehát így semmibe vették a helyi lakosok álláspontját és kifogásait. – Az LMP ezért minden jogi és politikai lépést meg fog tenni, hogy a környezethasználati engedélyt megsemmisítsék, és ez a „nagy környezeti kockázattal járó, a természeti kincseinket, vízbázisainkat kizsákmányoló, külföldi profitérdekeket szolgáló gyár ne épülhessen meg”.

Ismert, hetek óta tiltakoznak civilek és ellenzéki pártok a gigantikus debreceni akkumulátorgyár megépítése ellen, több népszavazást is kezdeményeztek. De még Fidesz-szimpatizáns helyi vállalkozó is egyértelműen a gyár építése ellen foglalt állást. Sőt, azt mondta, hogy azt a városvezetésben is többen ellenzik, ahogy egy friss felmérés szerint a lakosok többsége is.

 

 

Címkék: LMP, CATL, akkugyár