Mirkóczki Ádámot saját frakciótársai zárták ki az egri ellenzéki egyesület elnökségéből

Mirkóczki Ádámot saját frakciótársai zárták ki az egri ellenzéki egyesület elnökségéből

Mirkóczki Ádám (Fotó: Mirkóczki Ádám Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyi ellenzéki politikusokat tömörítő, a 2019-es választáson többséget szerzett – de azt azóta elveszítette – Egységben a Városért Egyesület (EVE) kizárta az elnökségéből Mirkóczki Ádám volt jobbikos polgármestert – jelentette az Egri Ügyek. A hírportál arról írt, a kizárást heten támogatták, hárman szavaztak ellene és volt egy tartózkodás is.

Az EVE indoklása szerint mindezt azért kezdeményezték a polgármesterrel szemben, mert az ülésen jelenlévő tagok többsége „úgy ítélte meg, hogy az elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai nincsenek összhangban az egyesület céljaival és értékrendjével. Konstruktív együttműködésére, az egyesület tagjaként, a továbbiakban is számítunk”.

Mirkóczki ellenzéki összefogással győzött Egerben a 2019-es önkormányzati választásokon. A politikus tavaly júniusban lépett ki a Jobbikból, majd októberben elveszítette közgyűlési többségét Egerben, miután két képviselő kilépett az Egységben a városért-frakcióból.

Mirkóczki Ádám még márciusban adott lapunknak interjút. Ebben többek között arról beszélt, nem tekinti magát az ellenzék részének. Mint mondta, városvezetőként az a dolga, hogy partnerként viszonyuljon a Fidesz vezette kormányhoz, ha működtetni akarja a várost. „Egy polgármesternek mindenkivel, még a mindenkori kormánnyal is együtt kell működnie” – mondta, egyúttal kritizálva azt, hogy akadnak, akik önkormányzati székből országos politikát akarnak vinni. Mirkóczki azt is megjegyezte, egykori pártja, a Jobbik kommunikációját prolinak, míg a Momentumot visszataszítónak tartja.

Az Egri Ügyek beszámolója szerint a polgármestert meglepte a döntés. Mirkóczki Ádám és az ellenzéki politikusok közötti feszült viszony ugyanakkor nem új keletű. Az LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán még tavaly októberben azért távozott a várost működtető frakcióból, mert nem találták meg hangot a volt jobbikos polgármesterrel.

Berecz Mátyás, Mirkóczki volt alpolgármestere korábban arról beszélt, hogy lényegében már nincs kommunikáció a polgármester és frakciója között, a város első embere a járványügyi szabályozást kihasználva kiterjesztette autoriter hajlamait. A másik volt egri alpolgármester, Mirkóczki Zita pedig korábban arról beszélt az egri hírportálnak, hogy az önkormányzat jelenlegi működésében pont az a „fideszes mentalitás” köszön vissza, amire az egriek 2019-ben nemet mondtak az ellenzékiek megválasztásával.