MOK: összehasonlításra alkalmatlan a kormány vakcinatáblázata

MOK: összehasonlításra alkalmatlan a kormány vakcinatáblázata

Beoltanak egy pácienst a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban Kecskeméten 2021. április 23-án. MTI/Ujvári Sándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a kormány által vasárnap közzétett táblázatra, amely az mutatja, hogy a különböző típusú oltások második adagja után hányan betegedtek és haltak meg Magyarországon.  Mint a MOK írja, azt fontosnak tartja és üdvözli, hogy a kormány a jelenleg használt vakcinák hatékonyságát igazoló adatokat hozott nyilvánosságra.

– Azonban ezek az adatok a jelenleg közölt formájukban nem alkalmasak az egyes vakcinák hatásosság-különbségeinek megállapítására – szögezik le. Azt is kifejtették, hogy mi a baj az adatsorral: ismeretlen a feldolgozási metodika; hiba, hogy egyben kezelik az első és a második oltás adatait; nem foglalkoznak azzal, hogy az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota különböző; más az oltások időbeli eloszlása és nem számolnak az egyes vakcinákkal oltottak eltérő korátlagával.

Így az adatok „összehasonlításra, mélyebb következtetések levonására nem alkalmasak”.

Arra kérték a kormányt és az operatív törzset, tegyék lehetővé, hogy a szakemberek kutathassák az oltással kapcsolatos adatbázisokat.

Álláspontjuk szerint szükség lenne az egyes oltások által kiváltott immunválasz időbeli kialakulásának és erejének pontos megismerése érdekében egy prospektív reprezentatív vizsgálatot megindítani, amelynek eredményei alapján a leghatékonyabban lehetne felhasználni a különböző típusú oltóanyagokat. Ennek alapján lehetne szakmailag megalapozott döntést hozni az esetlegesen szükségessé váló újraoltásokról is. Mint hozzátették, az ezzel kapcsolatos kutatások megtervezésében szívesen részt vesz a MOK.

A táblázat Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint is „teljesen félrevezető”, ha nem tüntetik fel a beoltottak és az elhunytak korát. az ellenzéki pártok mellett több szakértő is kritikával illette a vakcinák hatékonyságát bemutató dokumentumot. Dobson Szabolcs gyógyszerész, egyetemi tanár, a Koronavírus vakcinainfó – Szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldal szerkesztője szerint  „a kormány által megjelentetett adatokból szakmai következtetések nem vonhatók le”. Megszólalt még Zsiday Viktor befektetési szakember is, akit annyira feldühített a táblázat, hogy tételsen nekiállt bizonyítani, miért teljesen alkalmatlan a táblázat az egyes oltástípusok hatékonyságának megítélésére.

A Hvg.hu még arra is emlékeztet, ha komolyan vennénk a táblázat számait, akkor abból az jönne ki, hogy Magyarországon kétszázhuszonötször annyian halnak meg az oltottak közül koronavírusban, mint az Egyesült Államokban.