Müller Cecília: Ne a kiskapukat keressük, hanem értsük meg a védekezés lényegét

Müller Cecília: Ne a kiskapukat keressük, hanem értsük meg a védekezés lényegét

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs elmondta, az elmúlt 24 órában 18 ember ellen intézkedtek a rendőrök az utcai maszkhasználati szabályok megsértése, 70 fővel szemben a zárt terekre, tömegközlekedési eszközökre vonatkozó szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalom megsértése miatt 429, a közterületre vonatkozó szabályok megszegése miatt pedig 327 személlyel szemben folytattak rendőri intézkedést. A vendéglátó egységekre vonatkozó szabályok megszegése miatt 3 esetben intézkedtek a rendőrök.

Gál Kristóf, rendőrségi szóvivő elárulta, hogy a Koronavirus.gov.hu hivatalos tájékoztató oldalt tegnap este túlterheléses támadás érte, de az oldal már normális rendben működik.

Müller Cecília országos tiszti főorvos sokadszorra is hangsúlyozta, hogy Európa minden országában a teljesítőképessége határára érkezett az egészségügyi ellátórendszer. Hozzátette, Magyarországon tervszerűen történik a kapacitásbővítés. Az adatokról szólva elmondta, az elmúlt 24 órában 5097 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 131 887 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, a regisztrált aktív fertőzöttek száma így 99 202. Az elmúlt 24 órában újabb 99 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így 2883 főre emelkedett azok száma, akiket a járvány áldozataként tartanak számon.

– A járvány növekvő szakaszban van, ezért kell minden szabályt betartanunk – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, az a cél, hogy megkíméljük az egészségügyi ellátórendszert, így ha lehet, ne is kapjuk el a fertőzést, ehhez csökkenteni kell a kontaktusok számát. Ahol nem kötelező a maszkviselés, ott is ajánlott, ahogy a távolságtartás is – tette hozzá. – Ne a kiskapukat keressük, hanem értsük meg a védekezés lényegét. A társadalom minden rétegének felelőssége van a védekezésben.

Az országos tiszti főorvos elárulta, rosszul érintette az a panasz, amely szerint fiatal, aktív dolgozók lázcsillapítót beszedve „átcsusszannak” a hőmérő-kapun, és megfertőzik a kollégáikat. – Volt, amikor sikk volt „szuperdolgózónak” lenni, és még betegen is dolgozni járni, de ma ez életveszélyes, az egész munkahelyet veszélyezteti. Szuperdolgozók helyett ne váljunk szuperterjesztővé – fogalmazott.

– A kórházak működőképességének megtartása érdekében nagyon sok mindent fel tudnak használni az eddigi ismereteiknek és tapasztalataiknak köszönhetően – mondta Müller Cecília. – Immár csak az kerül kórházba, akinek arra feltétlenül és nélkülözhetetlenül szüksége van – fogalmazott. Hozzátette, a tesztelési kapacitást is bővítették az elmúlt napon, megkezdték működésüket a népegészségügyi szűrővizsgálatra igénybe vett szűrőbuszok. Pénteken már 4, a hétvégén már 6 helyszínen lesznek jelen. De ezekben is csak azokat tesztelik, akiket a háziorvos tesztelésre küldött, vagyis senki ne álljon sorba a buszoknál, mert ez nem egy szabadon igénybe vehető szűrés – hangsúlyozta a tiszti főorvos. Majd türelmet kért mindenkitől.

Müller Cecília elmondta, a szennyvízvizsgálatok alapján a koronavírus örökítanyagának koncentrációja több városban emelkedik, vagyis számítanunk kell az új fertőzöttek számának növekedésére. „Azokban a kórházakban, ahol korábban nem láttak el koronavírusos betegeket, gyakorlati oktatást, eszmecserét biztosítanak, hogy a betegek minden intézményben a lehető legjobb ellátást kaphassák meg” – fogalmazott. – A mai napon újabb influenza-oltóanyag szállítmányt juttattak el a „területre” – árulta el Müller Cecília.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, a fiatalabb elhunytak körében a cukorbetegség volt a legáltalánosabb alapbetegség. A 2-es típusú cukorbetegek, vagy „afelé hajlók” aránya 8-10 százalék Magyarországon, vagyis ez népbetegség. A cukorbetegség hajlamossá teszi az embert a fertőzésre, ezért aki ebben szenved, még inkább vigyázzon magára.

A vitaminok szedése kapcsán Müller Cecília hangsúlyozta, érdemes konzultálni arról a háziorvossal. Az őszi-téli szezonban az egész lakosság vitaminhiánnyal küzd, érdemes ezért vitamint szedni, de ha C-vitaminból napi 500 mg-nál, a D-vitaminnál pedig 2000 NE-nél nagyobb adagot fogyasztunk, mindenképpen kérjük ki a háziorvos véleményét.