Nehezebb helyzetben a szolnoki ellenzék, két képviselő kilépett az ellenzéki szövetségből

Nehezebb helyzetben a szolnoki ellenzék, két képviselő kilépett az ellenzéki szövetségből

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dörzsölheti tenyerét a Fidesz Szolnokon: fél év után borult a szolnoki közgyűlés többségét adó ellenzéki szövetség. Két képviselő ugyanis kilépett a szövetségből, így elveszett a biztos többségük a Szalay Ferenc polgármestert támogató Fidesszel szemben. Fajcsák Károly a DK-nak, Ligeti József pedig a XXI. Század néven alakult képviselőcsoportnak fordított hátat. A két képviselő távozása ugyan egyszerre vált ismertté, de az érintettekkel és a közgyűlési munkára rálátókkal beszélgetve korántsem ugyanazok az okok vezettek idáig.

A két kilépés azért fájhat a Szolnoki Többség néven létrejött ellenzéki szövetségnek, mert éppen kettővel volt több képviselőjük, mint a Fidesz-frakciónak. A szövetség a közgyűlés tíz ellenzéki képviselőjét fogta össze. Ebben a DK mellett az MSZP-nek és a Jobbiknak is önálló frakciója alakult, a XXI. Század nevű frakcióban pedig a Szolidaritás, a Momentum egy-egy képviselője ült a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület elnöke, Ligeti József mellett.

A jelek szerint a sokszínűség is oka a szövetség megbomlásának, de nem feltétlenül a politikai sokszínűség. Ligeti József – reagálva a közéletben terjedő hírekre – sajtótájékoztatón jelentette be távozását. Nyilvánosságra hozta az ellenzék belső levelezéseit, kifogásolta az önkormányzati cégeknél az ellenzék által kezdeményezett – szerinte politikailag motivált – személycseréket. A kilépését az Új Néplap online kiadása szerint a választás után létrejött új titkári, tanácsnoki állásokkal magyarázta, mivel azokat felesleges kiadásnak tartja a koronavírus-járvány nyomán kialakult válsághelyzetben. (Ligeti Józsefet szerettük volna megszólaltatni. Hétfőn délután azt kérte, hogy később hívjuk vissza. A megbeszélt időben viszont azt közölte, hogy a történteket jogi útra tereli, ügyvédje pedig eltanácsolta a nyilatkozattól.)

Ligeti távozásának módja nemcsak az ellenzéki szövetségen belül, hanem a „kényszerfrakcióként” alakult XXI. század frakcióban is vihart kavart. A momentumos Szekeres Éva érdeklődésünkre azt mondta, Ligeti a mai napig nem tájékoztatta a frakciót a távozásáról (Ligeti szerint ez egy Facebook-üzenetben megtörtént). Szekeres Éva szerint egy közösségben magától értetődőek a viták, de a frakcióvezetői teendőket ellátó Ligetivel korábban is akadtak problémáik. Elmondása alapján például nem kaptak kellő tájékoztatást a frakcióvezetők részvételével tartott egyeztetésekről. A momentumos képviselő ugyanakkor nem számít további kilépésekre, ahogy az MSZP-s alpolgármester, Györfi Mihály sem. Ő Ligetitől a társaival szemben elvárható tisztességet hiányolja.

Birkózik az ellenzéki többséggel a Fidesz Szolnokon | Magyar Hang

A szövetségbe a Mindenki Magyarországa Mozgalom által hozott Ligeti József azt is közölte, hogy a másik távozó képviselővel, Fajcsák Károllyal új frakciót alapítanak, annak nevét is bejelentette tájékoztatóján. Fajcsák azonban már ezen az eseményen sem vett részt. A volt DK-s frakciótag kérdésünkre azt mondta, nem lesz közös frakciójuk, így ő és Ligeti is függetlenként folytatja a közgyűlési munkát. A 30 éven át a Szolnoki Főiskola gazdasági igazgatójaként dolgozó Fajcsák – aki Ligetihez hasonlóan körzetet is nyert – saját bevallása szerint nem politikusalkat, végső soron ez vezetett lépéséhez. A közgyűlési döntéseknél ugyanis időnként politikai szempontok érvényesültek. Korábban is költségvetéssel, közbeszerzésekkel, ellenőrzéssel foglalkozott, a jövőben is ezeket, illetve a választókerülete ügyeit gondozná.

Fajcsák Károly nem haraggal vált el a szövetségtől. Alighanem ez is oka annak, hogy Ligetivel szemben őt nem szólította fel senki lemondásra, mandátuma visszaadására. Azt mondta, ő tájékoztatta kilépéséről az ellenzéki szövetséget, amely elfogadta az érveit. – Nem felejtem el, hogy nem a fideszesek választottak meg: szakmailag és független képviselőként is támogatom a szövetséget – magyarázta, hozzátéve, hogy például a környezetvédelem területén a Fidesszel közös előterjesztés is készülhet.

Arra a felvetésünkre, miszerint milyen következményekkel jár vajon a kilépése a közgyűlési működésre, Fajcsák Károly azt felelte, hogy bizonyosan hosszabb tárgyalásokra lesz szükség. Szerinte szerencsésebb, hogy nem erőből megy majd át a közgyűlésen egy-egy döntés, egyébként – tette hozzá – a döntések 80 százaléka eddig is ilyen döntés volt.

Amikor lapunkban a szolnoki alpolgármesteri poszt körüli alkudozásokról írtunk, cikkünket azzal zártuk, hogy a kormánypártnak a politika természetéből adódóan érdeke próbára tenni a sokszínű ellenzéki szövetség stabilitását. Hogy történtek-e ilyen kísérletek, egyelőre nem tudni (Fajcsák nem kapott ilyen ajánlatot).

A történtek az eddig kisebbségben lévő Fideszt mindenesetre bizonyosan jobb alkupozícióba hozták. Szalay Ferenc polgármester ismerői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy ő nem lépte meg azt, amit két fideszes polgármestertársa Szekszárdon, illetve Nagykanizsán igen. Nevezetesen Szalay nem használta politikai leszámolásra a rendkívüli jogrendet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/19. számában jelent meg május 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 19. számban? Itt megnézheti!