Népszava: Sok a kérdőjel a kormány 104 milliárd forintos Gondosóra programja körül

Népszava: Sok a kérdőjel a kormány 104 milliárd forintos Gondosóra programja körül

Gondosóra (Nyitrai Zsolt / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába szerette volna megtudni a Népszava, a kormány eddig hány időseknek szánt gondosórát osztott ki – számolt be róla a lapA 104 milliárd forintos program keretén belül minden olyan 65 évesnél idősebb ember ingyen kaphat egy nyakban vagy karon hordható készüléket, aki jelentkezik. Az eszköz segítségével egyetlen gomb megnyomásával segítséget kérhetnek, ha rosszul lesznek vagy balesetet szenvednek.

Mint írták, Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója alig másfél hete jelentett be, hogy Esztergályos Cecília a Gondosóra program 250 ezredik felhasználója, ám később már úgy fogalmazott, hogy 250 ezren regisztráltak. A cikk szerint a program központi honlapján olvasható tájékoztató is arra enged következtetni, hogy a feliratkozottak és a felhasználók száma között nagyobb különbség lehet. Ugyanis azt követően, hogy az érintett sikeres regisztrációt végez, ami az adategyeztetést is magába foglalja, néhány hónapig még várhat a gondosóra kézbesítésére.

A lap az alábbi helyekre küldött kérdést, hogy megtudja, hány gondosórát osztott ki eddig a kormány:
• Miniszterelnökség
•Belügyminisztérium
• a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet (NSZI)
• a program megvalósításáért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodát
• a szakmai felügyeletet ellátó fideszes Nyitrai Zsolt
• programot kezelő központi portálnak, amelyet a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft. üzemeltet.

Mindössze az NSZI válaszolt nekik, de ők is arról írtak, nem illetékesek. Felidézték, néhány hónapja Ujhelyi István EP-képviselő is falakba ütközött, amikor közérdekű adatigényléssel próbált információkhoz jutni a programról. 

Arra is kitértek, magát az informatikai hátteret a kormányközeli 4iG Zrt. dolgozta ki, és a tavalyi választás előtt volt példa arra, hogy egyes vészjelző készülékeken keresztül buzdítottak szavazásra Fidesz-irodákból időseket.

Címkék: Gondosóra program