Orbán akkor megy Kijevbe, „mikor szükséges és időszerű lesz”

Orbán akkor megy Kijevbe, „mikor szükséges és időszerű lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. A magyar kormányfő Kiriákosz Micotákisz görög, Andrej Plenkovic horvát, Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyalt az ukrán elnökkel a kétnapos EU-csúcs helyszínén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A hír igaz, az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort. Amikor szükséges és időszerű lesz, a miniszterelnök ellátogat Kijevbe” – válaszolta Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Telex megkeresésére. Mint megírtuk, Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcson végül egy asztalhoz ült Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, igaz nem négyszemközt, hanem más országok képviselőivel együtt tárgyaltak. Ezen a találkozón a magyar miniszterelnök már kezet fogott Zelenszkijjel, ez korábban elmaradt (ahogy a taps is). Ezt a találkozót követően már arról szóltak a hírek, hogy az ukrán elnök meghívta Kijevbe Orbánt, ám a magyar miniszterelnök a nyilvánosság előtt nem reagált a meghívásra.

A görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a résztvevők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyaltak – közölte az MTI-vel még csütörtök este Havasi Bertalan. A tárgyalásról bővebb részletek nem derültek ki a kommüniké alapján, mindenesetre a közösségi médiát már bejárta az a videófelvétel, amelyen az látható, hogy Orbán Viktor, szinte egyedüliként, nem tapsolja meg Volodimir Zelenszkijt akkor, amikor az ukrán elnök közös fotózáshoz érkezik az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján. A miniszterelnök ezután a csoportkép készítésekor pont Zelenszkij mögött állt, és szinte egyedül csak ő az, aki nem mosolyog. 

Egy későbbi, az Európai Parlament által készített videó tanúsága szerint továbbra sem lehet Zelenszkij-rajongással megvádolni Orbánt, miután a magyar miniszterelnök a tárgyalóteremben sem köszönt az ukrán elnöknek. Az állam- és kormányfők sorban állva, egymás után fogtak kezet, ölelték meg Zelenszkijt, miközben Orbán a háttérben látható, amint – egyedüliként – elfoglalta a helyét az asztalnál és rá sem nézett az ukrán vezetőre. Ezt követően került sor a sokszemközti különtalálkozóra, amikor már volt kézfogás is.