Éjfélkor életbe lép a háborús veszélyhelyzet – jelentette be Orbán Viktor

Éjfélkor életbe lép a háborús veszélyhelyzet – jelentette be Orbán Viktor

Orbán Viktor bejelenti a háborús veszélyhelyzet életbe léptetését 2022. május 24-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életbe lép kedd éjfélkor a háborús veszélyhelyzet – jelentette be a közösségi médiában kedden Orbán Viktor. 

Magyarország miniszterelnöke új kormányának parlamenti bemutatása után néhány perccel, közösségi média oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy „a szomszédban háború zajlik, ami folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, veszélyezteti a fizikai biztonságot és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát”. Elmondása szerint a brüsszeli szankciók vezettek áremelkedéshez, és Magyarországnak a háborúból ki kell maradnia, amihez azonnali cselekvőképességre van szükség.

„A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét” – fogalmazott a kormányfő. „Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, a kormány ezért az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. Holnap tájékoztatni fogom önöket az első döntéseinkről – zárta videóját a miniszterelnök.

Szakértő: ez nem jelent háborús fenyegetést

A kedd éjféltől Magyarországon életbe lépő háborús veszélyhelyzet a jogalkotást leegyszerűsítő lépés – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1-en este. Azt mondta: a kormányzati döntés mögött az áll, hogy ha a biztonsági helyzet megkívánja, gyorsabban, a parlamentáris munkát lerövidítve lehessen rendeletet alkotni. Ezzel együtt „ez nem jelent háborús fenyegetést” – fűzte hozzá. Magyarország nem fog háborúba keveredni. Azt sem a NATO, sem az Európai Unió, de még Oroszország sem akarja – hangsúlyozta.

Az Alaptörvény módosításával a Parlament fideszes többsége kedden tette ezt lehetővé. Az Alkotmány tizedik módosítása és a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatása arra ad lehetőséget a kormánynak, hogy a járványügyi veszélyhelyzethez hasonlóan veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A negyedik Orbán-kormány a koronavírus-járvány kitörésekor hirdetett járványügyi veszélyhelyzetet, amely júniustól szűnik meg. A járvány kitörése, 2020 tavasza óta kisebb megszakításokkal szinte folyamatosan lehetősége volt a kormánynak, hogy rendeleti úton kormányozzon.

 

Címkék: Orbán Viktor